Myśl globalnie, kupuj lokalnie. Być locavore

Locavore to nowy sposób na życie i bycie, trend, który prosto ze Stanów Zjednoczonych pojawia się właśnie w naszym kraju. Jakimi zasadami kieruje się ta nowa moda na życie? Czy warto być locavore?

Myśl globalnie, kupuj lokalnie. Być locavore
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kierujesz się świadomym wyborem tego co jesz? Czytasz etykiety, jest ci bliska idea zero waste i wybierasz produkty wyprodukowane lokalnie, które nie przemierzyły dalekiej drogi, aby w końcu wylądować w twoim koszyku? Hołdujesz produktom bio i healthy food? W takim razie możesz być locavore! Myśl globalnie, kupuj lokalnie to idea według której żyją locavore.

Skąd się wzięło słowo "locavore"?

To połączenie dwóch angielskich słów "carnovore", czyli "mięsożerca" i "herbivore", czyli "roślinożerca". A pojawiło się ono dość dawno temu, bo 2005 roku. Wtedy po raz pierwszy użyła go w San Francisco Jessica Prentice, propagatorka zdrowego odżywiania się. Okresliła ona wtedy, kto jest locavore. Jest to osoba, która wybiera żywność pochodzącą ze swojego kraju i transportowanie jej ma niską emisję dwutlenku węgla. Osoba ta całkowicie rezygnuje z żywności przybywającej z dalekich krajów - transportem samochodowym lub lotniczym, które zostawiają szkodliwy dla środowiska ślad węglowy. Bo locavore to nie tylko sposób pozyskiwania lokalnego jedzenia, ale także przyczynianie się do zrównoważonego rozwoju, co w rezultacie ma dobry wpływ na naszą planetę. To także dbałość o środowisko naturalne.

Idea locavore to także element rozważnego kupowania, do którego zachęcają specjaliści od żywienia oraz ekolodzy. Według nich chodzisz do sklepu z listą tylko potrzebnych produktów, analizujesz etykiety na opakowaniach i terminy przydatności.

Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem

Locavore to zdrowa dieta

Konsumencki patriotyzm przyczynia się do zdrowego życia, bo świadomie sięgasz po produkty, kupujesz je rozważnie od lokalnych dostawców i tylko tyle, ile ci w danej chwili potrzeba. Nie marnujesz jedzenia i nie wyrzucasz go. Jedząc krajowe produkty, odżywiasz się zgodnie z zasadami pór roku, czyli jesz to, co aktualnie oferuje nam dany czas. Bycie locavore to dieta oparta na sezonowych warzywach i owocach, których powinniśmy jeść minimum 400 g dziennie.

Locavore chroni środowisko

Wybierając świadomie i uważnie żywność produkowaną w twoim kraju, przyczyniasz się do zdrowego środowiska i chronisz je. Krótki transport lokalnej żywności ogranicza bowiem zużycie paliw, emisje dwutlenku węgla i często szkodliwych surowców, jakie służą do wyprodukowania opakowań na żywność. W sumie ogranicza się także zużycie prądu.

Locavore to trend, który pozwala na rozwój lokalnych wytwórców, a tym samym przyczynia się do poprawy stanu gospodarki danego kraju. Zyski jakie osiągają mali i więksi producenci, wpływają pozytywnie na budżet i zapewnia miejsca pracy.

Poza tym żywność, która została wyprodukowana w niewielkiej odległości od miasta, na pewno jest świeższa i dużo wartościowsza od tej z dalekich stron.

Czy jesteś lub chcesz być locavore? Bo może stać się nim każdy, kto szanuje swoją lokalność i środowisko. Każdy kto kupuje rozważnie i świadomie, odżywia się zgodnie z sezonami wyznaczanymi przez pory roku. Czy warto być locavore? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"