Myśl globalnie, kupuj lokalnie. Być locavore

Locavore to nowy sposób na życie i bycie, trend, który prosto ze Stanów Zjednoczonych pojawia się właśnie w naszym kraju. Jakimi zasadami kieruje się ta nowa moda na życie? Czy warto być locavore?

Myśl globalnie, kupuj lokalnie. Być locavore
Źródło zdjęć: © iStock.com
2

Kierujesz się świadomym wyborem tego co jesz? Czytasz etykiety, jest ci bliska idea zero waste i wybierasz produkty wyprodukowane lokalnie, które nie przemierzyły dalekiej drogi, aby w końcu wylądować w twoim koszyku? Hołdujesz produktom bio i healthy food? W takim razie możesz być locavore! Myśl globalnie, kupuj lokalnie to idea według której żyją locavore.

Skąd się wzięło słowo "locavore"?

To połączenie dwóch angielskich słów "carnovore", czyli "mięsożerca" i "herbivore", czyli "roślinożerca". A pojawiło się ono dość dawno temu, bo 2005 roku. Wtedy po raz pierwszy użyła go w San Francisco Jessica Prentice, propagatorka zdrowego odżywiania się. Okresliła ona wtedy, kto jest locavore. Jest to osoba, która wybiera żywność pochodzącą ze swojego kraju i transportowanie jej ma niską emisję dwutlenku węgla. Osoba ta całkowicie rezygnuje z żywności przybywającej z dalekich krajów - transportem samochodowym lub lotniczym, które zostawiają szkodliwy dla środowiska ślad węglowy. Bo locavore to nie tylko sposób pozyskiwania lokalnego jedzenia, ale także przyczynianie się do zrównoważonego rozwoju, co w rezultacie ma dobry wpływ na naszą planetę. To także dbałość o środowisko naturalne.

Idea locavore to także element rozważnego kupowania, do którego zachęcają specjaliści od żywienia oraz ekolodzy. Według nich chodzisz do sklepu z listą tylko potrzebnych produktów, analizujesz etykiety na opakowaniach i terminy przydatności.

Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem

Locavore to zdrowa dieta

Konsumencki patriotyzm przyczynia się do zdrowego życia, bo świadomie sięgasz po produkty, kupujesz je rozważnie od lokalnych dostawców i tylko tyle, ile ci w danej chwili potrzeba. Nie marnujesz jedzenia i nie wyrzucasz go. Jedząc krajowe produkty, odżywiasz się zgodnie z zasadami pór roku, czyli jesz to, co aktualnie oferuje nam dany czas. Bycie locavore to dieta oparta na sezonowych warzywach i owocach, których powinniśmy jeść minimum 400 g dziennie.

Locavore chroni środowisko

Wybierając świadomie i uważnie żywność produkowaną w twoim kraju, przyczyniasz się do zdrowego środowiska i chronisz je. Krótki transport lokalnej żywności ogranicza bowiem zużycie paliw, emisje dwutlenku węgla i często szkodliwych surowców, jakie służą do wyprodukowania opakowań na żywność. W sumie ogranicza się także zużycie prądu.

Locavore to trend, który pozwala na rozwój lokalnych wytwórców, a tym samym przyczynia się do poprawy stanu gospodarki danego kraju. Zyski jakie osiągają mali i więksi producenci, wpływają pozytywnie na budżet i zapewnia miejsca pracy.

Poza tym żywność, która została wyprodukowana w niewielkiej odległości od miasta, na pewno jest świeższa i dużo wartościowsza od tej z dalekich stron.

Czy jesteś lub chcesz być locavore? Bo może stać się nim każdy, kto szanuje swoją lokalność i środowisko. Każdy kto kupuje rozważnie i świadomie, odżywia się zgodnie z sezonami wyznaczanymi przez pory roku. Czy warto być locavore? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie