WP

Naukowcy ostrzegają przed plastikowymi opakowaniami. Powodują raka

Według najnowszych badań osoby, które często jedzą dania na wynos, są narażone na groźne choroby i bezpłodność. Wszystkiemu są winne plastikowe opakowania.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli.
Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli. (123RF.COM)
WP

Ftalany, znane również plastyfikatorami, są stosowane w celu zwiększenia elastyczności i trwałości tworzyw sztucznych. Stosuje się je także w kosmetykach m.in. szamponach i mydłach w płynie. Jak wykazały najnowsze badania, osoby, które jedzą w restauracjach, szczególnie w sieciach fast-food, są bardziej narażone na kontakt z tymi substancjami. Dlaczego? Chodzi oczywiście o plastikowe i foliowe opakowania, w których dostajemy posiłek i napoje. Ftalany zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, mogą powodować trudności z zajściem w ciążę, a nawet niepłodność i raka piersi.

W badaniu przeprowadzonym przez dr Ami Zotę, adiunkta na Uniwersytecie George'a Washingtona w Waszyngtonie i jej zespół, wykorzystano dane zebrane w latach 2005-2014. Przeanalizowano powiązania pomiędzy tym, co ludzie jedli, a poziomem ftalanów w ich moczu. W eksperymencie wzięło udział ponad 10 tysięcy osób.

Porównano poziom ftalanów zarówno po domowych posiłkach, jak i po daniach z restauracji i na wynos. - Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli. Okazało się również, że nie zawierają tylu wielu szkodliwych ftalanów, jak posiłki w restauracji - mówi dr Zota.

WP

Osoby, które dzień wcześniej jadły na mieście, miały o 35 proc. więcej ftalanów w moczu, niż te, które jadły w domu. Najbardziej zagrożona jest młodzież regularnie sięgająca po fast foody. W ich moczu wykryto o 55 proc. więcej szkodliwych substancji. - Kobiety w ciąży, dzieci i nastolatki są bardziej wrażliwe na toksyczne działanie chemikaliów uszkadzających układ hormonalny. Dlatego ważne jest, aby ograniczyć kontakt z ftalanami – przyznaje dr Julia Varshavsky z Uniwersytetu w Kalifornii.- Są prowadzone badania mające na celu usunięcie ftalanów z pożywienia - dodaje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP