Naukowcy ostrzegają przed plastikowymi opakowaniami. Powodują raka

Według najnowszych badań osoby, które często jedzą dania na wynos, są narażone na groźne choroby i bezpłodność. Wszystkiemu są winne plastikowe opakowania.

Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Ftalany, znane również plastyfikatorami, są stosowane w celu zwiększenia elastyczności i trwałości tworzyw sztucznych. Stosuje się je także w kosmetykach m.in. szamponach i mydłach w płynie. Jak wykazały najnowsze badania, osoby, które jedzą w restauracjach, szczególnie w sieciach fast-food, są bardziej narażone na kontakt z tymi substancjami. Dlaczego? Chodzi oczywiście o plastikowe i foliowe opakowania, w których dostajemy posiłek i napoje. Ftalany zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, mogą powodować trudności z zajściem w ciążę, a nawet niepłodność i raka piersi.

W badaniu przeprowadzonym przez dr Ami Zotę, adiunkta na Uniwersytecie George'a Washingtona w Waszyngtonie i jej zespół, wykorzystano dane zebrane w latach 2005-2014. Przeanalizowano powiązania pomiędzy tym, co ludzie jedli, a poziomem ftalanów w ich moczu. W eksperymencie wzięło udział ponad 10 tysięcy osób.

Porównano poziom ftalanów zarówno po domowych posiłkach, jak i po daniach z restauracji i na wynos. - Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli. Okazało się również, że nie zawierają tylu wielu szkodliwych ftalanów, jak posiłki w restauracji - mówi dr Zota.

Osoby, które dzień wcześniej jadły na mieście, miały o 35 proc. więcej ftalanów w moczu, niż te, które jadły w domu. Najbardziej zagrożona jest młodzież regularnie sięgająca po fast foody. W ich moczu wykryto o 55 proc. więcej szkodliwych substancji. - Kobiety w ciąży, dzieci i nastolatki są bardziej wrażliwe na toksyczne działanie chemikaliów uszkadzających układ hormonalny. Dlatego ważne jest, aby ograniczyć kontakt z ftalanami – przyznaje dr Julia Varshavsky z Uniwersytetu w Kalifornii.- Są prowadzone badania mające na celu usunięcie ftalanów z pożywienia - dodaje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości