WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Naukowcy ostrzegają przed plastikowymi opakowaniami. Powodują raka

Według najnowszych badań osoby, które często jedzą dania na wynos, są narażone na groźne choroby i bezpłodność. Wszystkiemu są winne plastikowe opakowania.

Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Ftalany, znane również plastyfikatorami, są stosowane w celu zwiększenia elastyczności i trwałości tworzyw sztucznych. Stosuje się je także w kosmetykach m.in. szamponach i mydłach w płynie. Jak wykazały najnowsze badania, osoby, które jedzą w restauracjach, szczególnie w sieciach fast-food, są bardziej narażone na kontakt z tymi substancjami. Dlaczego? Chodzi oczywiście o plastikowe i foliowe opakowania, w których dostajemy posiłek i napoje. Ftalany zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, mogą powodować trudności z zajściem w ciążę, a nawet niepłodność i raka piersi.

W badaniu przeprowadzonym przez dr Ami Zotę, adiunkta na Uniwersytecie George'a Washingtona w Waszyngtonie i jej zespół, wykorzystano dane zebrane w latach 2005-2014. Przeanalizowano powiązania pomiędzy tym, co ludzie jedli, a poziomem ftalanów w ich moczu. W eksperymencie wzięło udział ponad 10 tysięcy osób.

Porównano poziom ftalanów zarówno po domowych posiłkach, jak i po daniach z restauracji i na wynos. - Domowe posiłki mogą być dobrym sposobem na ograniczenie cukru, niezdrowych tłuszczy i soli. Okazało się również, że nie zawierają tylu wielu szkodliwych ftalanów, jak posiłki w restauracji - mówi dr Zota.

Osoby, które dzień wcześniej jadły na mieście, miały o 35 proc. więcej ftalanów w moczu, niż te, które jadły w domu. Najbardziej zagrożona jest młodzież regularnie sięgająca po fast foody. W ich moczu wykryto o 55 proc. więcej szkodliwych substancji. - Kobiety w ciąży, dzieci i nastolatki są bardziej wrażliwe na toksyczne działanie chemikaliów uszkadzających układ hormonalny. Dlatego ważne jest, aby ograniczyć kontakt z ftalanami – przyznaje dr Julia Varshavsky z Uniwersytetu w Kalifornii.- Są prowadzone badania mające na celu usunięcie ftalanów z pożywienia - dodaje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń