Mujaddara - libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Obraz

Składniki

  • 300 g brązowego ryżu
  • 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku

Przepis

Mujaddara, potocznie nazywana daniem arabskiej biedoty, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do obiadu. Wykonanie tej potrawy jest banalne, a smak na długo pozostaje w głowie.
Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być złocista.
Soczewicę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Do gotującej się soczewicy dodajemy ryż i usmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i gotujemy razem pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy karmelizowaną cebulą albo drobno posiekaną natką pietruszki. Uwaga! Do tego dania nie nadaje się czerwona soczewica, bo rozpada się w czasie gotowania.

Przepis

Jak perfekcyjnie usmażyć cebulę?
Słodka, delikatna, pachnąca. Idealna do wielu dań, np. kanapek i burgerów. Aby skarmelizować białą albo czerwoną cebulę potrzebna jest wyłącznie cierpliwość. Cukry w niej zawarte, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w słodki karmel, ale tylko wtedy gdy dość długo (ok. 45 minut) smażymy ją na wolnym ogniu, aż ładniej zbrązowieje. Cebulę często mieszamy, bo szybko się przypala.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości