Mujaddara - libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g brązowego ryżu
- 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 cebule pokrojone w piórka
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku
Mujaddara, potocznie nazywana daniem arabskiej biedoty, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do obiadu. Wykonanie tej potrawy jest banalne, a smak na długo pozostaje w głowie.
Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być złocista.
Soczewicę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Do gotującej się soczewicy dodajemy ryż i usmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i gotujemy razem pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy karmelizowaną cebulą albo drobno posiekaną natką pietruszki. Uwaga! Do tego dania nie nadaje się czerwona soczewica, bo rozpada się w czasie gotowania.
Jak perfekcyjnie usmażyć cebulę?
Słodka, delikatna, pachnąca. Idealna do wielu dań, np. kanapek i burgerów. Aby skarmelizować białą albo czerwoną cebulę potrzebna jest wyłącznie cierpliwość. Cukry w niej zawarte, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w słodki karmel, ale tylko wtedy gdy dość długo (ok. 45 minut) smażymy ją na wolnym ogniu, aż ładniej zbrązowieje. Cebulę często mieszamy, bo szybko się przypala.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze