Mujaddara - libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Obraz

Składniki

  • 300 g brązowego ryżu
  • 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku

Przepis

Mujaddara, potocznie nazywana daniem arabskiej biedoty, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do obiadu. Wykonanie tej potrawy jest banalne, a smak na długo pozostaje w głowie.
Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być złocista.
Soczewicę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Do gotującej się soczewicy dodajemy ryż i usmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i gotujemy razem pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy karmelizowaną cebulą albo drobno posiekaną natką pietruszki. Uwaga! Do tego dania nie nadaje się czerwona soczewica, bo rozpada się w czasie gotowania.

Przepis

Jak perfekcyjnie usmażyć cebulę?
Słodka, delikatna, pachnąca. Idealna do wielu dań, np. kanapek i burgerów. Aby skarmelizować białą albo czerwoną cebulę potrzebna jest wyłącznie cierpliwość. Cukry w niej zawarte, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w słodki karmel, ale tylko wtedy gdy dość długo (ok. 45 minut) smażymy ją na wolnym ogniu, aż ładniej zbrązowieje. Cebulę często mieszamy, bo szybko się przypala.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości