Morwa – zapomniany specjał. Naturalne lekarstwo

Przed laty pochodzące z Azji drzewo można było często spotkać w polskich parkach i ogrodach. Dziś morwa znów stała się gatunkiem egzotycznym. Szkoda, bo jej owoce są nie tylko inspirującym produktem kulinarnym, ale również skarbnicą cennych składników odżywczych.

Walory lecznicze posiadają zarówno owoce, jak i liście morwy
Źródło zdjęć: © 123RF

W Chinach morwę uprawiano już ponad 3 tysiące lat temu. Przede wszystkim miało to związek z hodowlą jedwabników. Liście morwy są bowiem jedynym pokarmem gąsienic wytwarzających kokony z niezwykle długich nici charakteryzujących się specyficznymi właściwościami fizycznymi oraz wielką wytrzymałością. To właśnie z nich powstaje jedwab, czyli od wieków ceniony materiał.

Wywóz jedwabników oraz ich jaj karany był przez Chińczyków śmiercią. Mimo to owady przemycano do sąsiednich krajów, a następnie także do Europy. Według legendy Grecy już około 550 roku p.n.e. sprowadzili podstępnie sadzonki morwy i larwy jedwabnika z Persji, ukrywając je w wydrążonych kijach wędrownych.

Do Polski morwa dotarła znacznie później, tak naprawdę upowszechniła się dopiero w XX wieku, gdy na szerszą skalę zaczęto uprawiać ją dla potrzeb hodowli jedwabników, m.in. w Milanówku koło Warszawy. Drzewa sadzono również w parkach i prywatnych ogrodach, także ze względów dekoracyjnych.

Nasze babcie ceniły również przypominające jeżyny owoce morwy, które przybierają różne barwy – od białej po różową, fioletową lub czarną i dojrzewają zazwyczaj w lipcu. Były stosowane nie tylko ze względu na charakterystyczny, słodki smak (świetnie sprawdzający się w rozmaitych przetworach), ale również właściwości lecznicze. W chińskiej medycynie nieprzypadkowo od wieków wytwarza się z nich np. syrop polecany w chorobach żołądkowych, zaparciach i kolkach.

Tybetańscy lekarze do dziś zalecają owoce morwy przy stanach zapalnych kości i stawów oraz w chorobach kobiecych. Płukanie ust wyciskanym z nich sokiem pomaga zaś uśmierzyć ból zębów.

Morwa – właściwości odżywcze

Współczesne badania naukowe potwierdziły walory lecznicze i bardzo bogaty skład owoców morwy. Ich smak to efekt wysokiej zawartości łatwo przyswajalnych cukrów (głównie glukozy, maltozy, sacharozy i fruktozy) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego.

Zarówno liście, jak i owoce morwy uważane są za cenne źródło aminokwasów egzogennych: metioniny, treoniny, histydyny, leucyny, tryptofanu, argininy, proliny i kwasu asparaginowego. Nasz organizm nie potrafi ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce morwy zalecane są osobom zmagającym się z anemią. Są także skarbnicą flawonoidów, czyli związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, które uszkadzają tkanki i przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Owoce morwy o ciemnej barwie kryją też solidną dawkę antocyjanów – barwników roślinnych, które stymulują system odpornościowy, wpływają ochronnie na układ krwionośny, zmniejszają ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Morwa w kuchni

Najwięcej wartości odżywczych mają oczywiście świeże owoce morwy, które jednak w Polsce są dziś trudno dostępne. Jeśli uda się je zdobyć, warto wykorzystać je jako dodatek do kompotu, soku czy koktajlu. Sprawdzą się również w owocowej sałatce.

Owoce morwy to bardzo wdzięczna baza rozmaitych przetworów. Ponieważ mają słodki, ale lekko mdły smak, w dżemach czy konfiturach warto łączyć je z kwaśnymi dodatkami, chociażby agrestem, porzeczkami czy sokiem z cytryny.

Świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu i remedium na przeziębienie jest nalewka z owoców morwy. Wystarczy je odszypułkować, umyć, zalać spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie płyn należy zlać i odcedzić przez gazę.

W sklepach ze zdrową żywnością oraz internetowych delikatesach możemy coraz częściej znaleźć suszone owoce morwy. W tej postaci od dawna są stosowane przez mieszkańców Azji, m.in. jako wzmacniająca siły przekąska w czasie podróży. Suszone owoce morwy sprawdzą się też jako dodatek do śniadaniowego musli i rozmaitych deserów. Można nimi wzbogacać także różne wypieki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy