Mleko w proszku - co warto o nim wiedzieć?

Mleko w proszku to produkt, który często znajduje się w domach Polaków. Można go dodawać do napojów, wypieków, zabierać w podróż. Zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze, jest jednak bardzo kaloryczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

- Wiele niepochlebnych opinii można o nim przeczytać, a wcale nie jest takie złe - mówi dietetyczka Katarzyna Bukol-Krawczyk. Mleko w proszku to produkt, który często znajduje się w domach Polaków. Można go dodawać do napojów, wypieków, zabierać w podróż. Zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze, jest jednak bardzo kaloryczne.

Technologię produkcji mleka w proszku opracowano w XIX wieku. Pierwsza produkcja na masową skalę ruszyła w 1832 roku za sprawą rosyjskiego chemika M. Dirchoffa. W 1855 roku został wydany pierwszy patent na produkcję mleka w proszku.

- Produkcja mleka w proszku polega na odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Wstępnie przygotowane pasteryzowane mleko pełnotłuste lub odtłuszczone jest zagęszczane, a następnie suszone. Finalnie zawartość wody w gotowym produkcie nie przekracza 4 procent - tłumaczy lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, specjalista medycyny rodzinnej i dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.

W procesie pasteryzacji niszczone są drobnoustroje chorobotwórcze oraz enzymy mleka, przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktu. Pasteryzacja przedłuża trwałość żywności i nie obniża wartości odżywczych. - Jedynym dodawanym środkiem do mleka w proszku jest przeciwzbrylający fosforan wapnia, naturalny składnik naszych kości, na skalę przemysłową pozyskiwany z wapiennych złóż, a dla ludzkiego organizmu zupełnie obojętny - zapewnia lek. med. Bukol-Krawczyk.

Sole kwasu fosforowego są naturalnym składnikiem naszego organizmu - m.in. uczestniczą w reakcjach energetycznych oraz metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Dopuszczalne dzienne spożycie tej substancji to ok. 70 mg na kilogram masy ciała. Uwaga! Nadmierna ilość fosforanu wapnia w diecie może ograniczyć przyswajanie składników mineralnych z pożywienia.

Co w mleku siedzi?

Warto wiedzieć, że wartość odżywcza mleka w proszku jest bardzo wysoka. Zawartość białka w mleku pełnotłustym wynosi 25 g w 100 g mleka, tłuszczu – 26 g, a węglowodanów – 37 g. W 100 g mleka odtłuszczonego białka jest 37 g, węglowodanów 52 g, tłuszczu 1,25 g.

- Największą zaletą suszonego mleka jest jego trwałość: mleko świeże dobre do spożycia jest przez kilka dni, natomiast suszone odtłuszczone mleko przydatne jest do spożycia nawet przez trzy lata - zauważa lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk. Dlatego mleko w proszku jest powszechnie wykorzystywane w przemyśle mleczarskim, w produkcji słodyczy, lodów, ciast. Jest jednym z podstawowych składników bloku czekoladowego, sztandarowego przysmaku PRL-u.

W kuchni

Mleko w proszku możemy wykorzystywać w koktajlach, gorących napojach (takich jak kawa czy kakao) oraz w wypiekach. Sprawdzi się w podróży. - Ze względu na dużą zawartość białka sięgają po nie również kulturyści - przyznaje dietetyczka ENEL-MEDu. Specjalistka zauważa jednak, że problemem jest bardzo duża zawartość węglowodanów. Mleko w proszku jest produktem wysokokalorycznym - ma nawet 500 kcal w 100 g! Mniej kaloryczne jest mleko odtłuszczone (ok. 300-350 kcal w 100 g), a przede wszystkim nie zawiera tłuszczu.

- W mleku w proszku węglowodany występują pod postacią laktozy. Laktoza jest częstą przyczyną wzdęć i bólu brzucha, a u osób nietolerujących laktozy jest przyczyną biegunek - podkreśla lek. med. Bukol-Krawczyk. Szacuje się, że na nietolerancję laktozy cierpi ok. 60 proc. naszej populacji. W mleku w proszku występują też oksysterole, produkty utlenienia cholesterolu równie szkodliwe co tłuszcze trans. Trwają badania naukowe dotyczące związku pomiędzy oksysterolami a rozwojem miażdżycy czy niektórych nowotworów (np. piersi czy okrężnicy). Proszki mleczne czy suszone jajka mają większy poziom oksysteroli od innych produktów spożywczych.

Żeby przygotować mleko z proszku, trzeba odmierzyć szklankę (250 ml) ciepłej wody. Następnie odważyć ok. 35 g mleka w proszku (7-8 łyżeczek), rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłej wody i uzupełnić resztą wody, po czym mieszając, zagotować. W ten sposób otrzymamy szklankę mleka.

Mleko w proszku przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu i robimy je tuż przed spożyciem.

EPN/mp/WP Kuchnia

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają