Mleko - rodzaje, właściwości i zastosowanie
Mleko UHT
None
Nie ma produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jednak mleko należy do najbardziej "wszechstronnych" pod tym względem. To bardzo dobre źródło wapnia, magnezu, potasu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak B1, B2, B6, B12. Najzdrowsze jest mleko "prosto od krowy", ale lekarze nie polecają jego nadmiernego spożywania w warunkach, co do których można mieć zastrzeżenia sanitarne, ze względu na możliwość zakażenia mikrobiologicznego. 25 maja obchodzimy Dzień Mleka i z tej okazji warto przybliżyć jego rodzaje i właściwości.
Najpopularniejsze na rynku polskim, ze względu na długi okres trwałości (do sześciu miesięcy) jest sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze mleko UHT. Proces jego produkcji wymaga podgrzania do co najmniej 135 stopni przez 2-3 sekundy. Produkt ten nie może mieć żadnych drobnoustrojów, nawet tych korzystnych dla człowieka jak np. bakterie fermentacji kwasu mlekowego. W wyniku obróbki cieplnej zawartość białka, tłuszczu, cukru i składników mineralnych praktycznie nie ulega zmianie, straty dotyczą natomiast witamin. Wysoka temperatura redukuje również lizynę (niezbędny aminokwas wspierający prawidłowy wzrost i rozwój kości). Przede wszystkim jednak powoduje zmiany smaku i zapachu mleka.