Mleko bez laktozy. Dlaczego jest słodsze od zwykłego?

Mleko bez laktozy cieszy się dużą popularnością, nie tylko wśród osób z jej nietolerancją. To ciekawa alternatywa dla mleka krowiego, od którego jest też słodsze. Dlaczego? Sprawdźcie.

Mleko bez laktozy
Źródło zdjęć: © WP.PL
Karolina Błaszkiewicz

Mleko jest bogatym źródłem protein, minerałów i witamin. Jednak coraz więcej osób ma problemy z trawieniem po jego wypiciu. W większości przypadków to kwestia nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Z tego powodu mleko bez laktozy jest właśnie idealnym rozwiązaniem dla osób z problemami trawiennymi, które mogą je swobodnie spożywać.

Mleko bez laktozy – dlaczego jest słodsze?

#

Mleko bez laktozy różni się od zwykłego mleka, ponieważ zawiera już rozłożoną laktozę. Jest to proces produkcji umożliwiany przez enzym laktazy. Enzym laktazy, którego brakuje osobom z nietolerancją laktozy, rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę - formy cukru, które organizm może trawić. Glukoza i galaktoza mają wyższy wskaźnik słodyczy niż sama laktoza. Właśnie dlatego mleko bez laktozy jest słodsze niż zwykłe mleko, pomimo dokładnie takiej samej zawartości cukru. Poza smakiem, mleko bez laktozy ma też inny kolor - jest delikatnie ciemniejsze. Ale jak każde inne mleko nadaje się i do gotowania, i do pieczenia. Producenci takiego mleka zalecają spożywanie go po schłodzeniu, aby jeszcze lepiej cieszyć się jego smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów