Mleko bez laktozy. Dlaczego jest słodsze od zwykłego?

Mleko bez laktozy cieszy się dużą popularnością, nie tylko wśród osób z jej nietolerancją. To ciekawa alternatywa dla mleka krowiego, od którego jest też słodsze. Dlaczego? Sprawdźcie.

Mleko bez laktozy
Źródło zdjęć: © WP.PL
Karolina Błaszkiewicz

Mleko jest bogatym źródłem protein, minerałów i witamin. Jednak coraz więcej osób ma problemy z trawieniem po jego wypiciu. W większości przypadków to kwestia nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Z tego powodu mleko bez laktozy jest właśnie idealnym rozwiązaniem dla osób z problemami trawiennymi, które mogą je swobodnie spożywać.

Mleko bez laktozy – dlaczego jest słodsze?

#

Mleko bez laktozy różni się od zwykłego mleka, ponieważ zawiera już rozłożoną laktozę. Jest to proces produkcji umożliwiany przez enzym laktazy. Enzym laktazy, którego brakuje osobom z nietolerancją laktozy, rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę - formy cukru, które organizm może trawić. Glukoza i galaktoza mają wyższy wskaźnik słodyczy niż sama laktoza. Właśnie dlatego mleko bez laktozy jest słodsze niż zwykłe mleko, pomimo dokładnie takiej samej zawartości cukru. Poza smakiem, mleko bez laktozy ma też inny kolor - jest delikatnie ciemniejsze. Ale jak każde inne mleko nadaje się i do gotowania, i do pieczenia. Producenci takiego mleka zalecają spożywanie go po schłodzeniu, aby jeszcze lepiej cieszyć się jego smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯