Miniaturowe pączki kajmakowe

Obraz

Składniki

  • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 4 g suchych drożdży
    • 90 ml tłustego mleka, podgrzanego
    • 230 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 20 g roztopionego masła
    • 1/2 puszki kajmaku
    • 10 łyżeczek oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 100 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • DO KARMELU:
    • 90 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka syropu złocistego
    • 50 ml śmietany tortowej

Przepis

1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.

Przepis

2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Przepis

3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.

Przepis

4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie,
aby były brązowe z obu stron.

Przepis

5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.

Przepis

6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków. Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯