WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Miniaturowe pączki kajmakowe

Obraz

Składniki

  • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 4 g suchych drożdży
    • 90 ml tłustego mleka, podgrzanego
    • 230 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 20 g roztopionego masła
    • 1/2 puszki kajmaku
    • 10 łyżeczek oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 100 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • DO KARMELU:
    • 90 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka syropu złocistego
    • 50 ml śmietany tortowej

Przepis

1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.

Przepis

2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Przepis

3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.

Przepis

4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie,
aby były brązowe z obu stron.

Przepis

5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.

Przepis

6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków. Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟