Miniaturowe pączki kajmakowe

Obraz

Składniki

  • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 4 g suchych drożdży
    • 90 ml tłustego mleka, podgrzanego
    • 230 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 20 g roztopionego masła
    • 1/2 puszki kajmaku
    • 10 łyżeczek oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 100 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • DO KARMELU:
    • 90 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka syropu złocistego
    • 50 ml śmietany tortowej

Przepis

1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.

Przepis

2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Przepis

3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.

Przepis

4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie,
aby były brązowe z obu stron.

Przepis

5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.

Przepis

6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków. Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia