WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Mini tarty ze szparagami. Sezonowe pyszności

Sezon na szparagi jest krótki, więc warto jak najcześciej sięgać po te pyszne warzywa. Przepis na mini tarty z kremowym nadzieniem i szparagami poleca autorka bloga "Królestwo garów".

Mini tarty ze szparagami. Sezonowe pysznościMini tarty ze szparagami. Sezonowe pyszności
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mleka

Nadzienie:

  • 500 g szparagów (białych lub zielonych)

Beszamel:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa

Przepis

Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło.
Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową. Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować. Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki odłamać. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem. Można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania. Szparagi wyjąć, pokroić, ułożyć na podpieczonych tartach. Polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika