Mini tarty ze szparagami. Sezonowe pyszności

Sezon na szparagi jest krótki, więc warto jak najcześciej sięgać po te pyszne warzywa. Przepis na mini tarty z kremowym nadzieniem i szparagami poleca autorka bloga "Królestwo garów".

Mini tarty ze szparagami. Sezonowe pysznościMini tarty ze szparagami. Sezonowe pyszności
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mleka

Nadzienie:

  • 500 g szparagów (białych lub zielonych)

Beszamel:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa

Przepis

Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło.
Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową. Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować. Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki odłamać. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem. Można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania. Szparagi wyjąć, pokroić, ułożyć na podpieczonych tartach. Polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇