Mini tarty z szynką parmeńską, serem i figami
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę? Polecamy mini tarty. Sprawdzą się jako przystawka na letnim przyjęciu lub spotkaniu w gronie przyjaciół. Połączenie słodkich fig z szynką i serem zachwyci twoich gości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 ml wody.
*Dodatki: *
- 300 g sera żółtego,
- 4 czerwone cebule,
- 4 figi,
- 100 g szynki parmeńskiej,
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
- świeże oregano,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, cukier brązowy.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową "sosu" skrapiamy tarty, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie układamy szynkę parmeńską, skrapiamy resztą sosu i zajadamy.
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef Polska".
Zobaczcie tradycyjne polskie dania:
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze