Trwa ładowanie...
d2cnfso
02-07-2017 09:58

Mini tarty z szynką parmeńską, serem i figami

Przepis

Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę? Polecamy mini tarty. Sprawdzą się jako przystawka na letnim przyjęciu lub spotkaniu w gronie przyjaciół. Połączenie słodkich fig z szynką i serem zachwyci twoich gości.

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml wody.

*Dodatki: *

  • 300 g sera żółtego,
  • 4 czerwone cebule,
  • 4 figi,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
  • świeże oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, cukier brązowy.
Przepis

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową "sosu" skrapiamy tarty, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie układamy szynkę parmeńską, skrapiamy resztą sosu i zajadamy.

Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef Polska".

Zobaczcie tradycyjne polskie dania:

Mini tarty z szynką parmeńską, serem i figami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj