Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

Obraz

Składniki

  • 600 g wołowiny mielonej
  • 60 g orzeszków piniowych
  • pół pęczka bazylii
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 1 limonka (osobno sok i starta skórka)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia

Przepis

W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.

Przepis

W dużej misce połącz wołowinę, tabasco, orzeszki, posiekaną bazylię, rozmącone jajko, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Przepis

Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz i podgrzej. Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie.

Przepis

Danie to można podać np. z ryżem. Produkt ten jest jednym z bazowych składników dań kuchni azjatyckiej, a jego czarną wersję uznaje się za jeden z najzdrowszych produktów świata. Czarny ryż uprawia się głownie w Tajlandii i Indonezji. Można go przyrządzać na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem różnego rodzaju przypraw. W Chinach przez wieki zarezerwowany był wyłącznie dla samego cesarza. Charakteryzuje go łagodny, orzechowy smak.

Przepis

Przepis poleca Pascal Brodnicki. Swoje kulinarne doświadczenie zdobywa podróżując po całym świecie - pracując m.in. z Azjatami, Baskami, Hiszpanami. Jak sam mówi, największą szkołą, jaką przeszedł, jako kucharz była restauracja Les Pyrenees, mająca 2 gwiazdki Michelin. Prowadził program kulinarny "Pascal po prostu gotuj", jest autorem pięciu książek kucharskich: "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj". Ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Uczestnik show surwiwalowego "Azja Express".

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść