Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

Obraz

Składniki

  • 600 g wołowiny mielonej
  • 60 g orzeszków piniowych
  • pół pęczka bazylii
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 1 limonka (osobno sok i starta skórka)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia

Przepis

W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.

Przepis

W dużej misce połącz wołowinę, tabasco, orzeszki, posiekaną bazylię, rozmącone jajko, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Przepis

Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz i podgrzej. Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie.

Przepis

Danie to można podać np. z ryżem. Produkt ten jest jednym z bazowych składników dań kuchni azjatyckiej, a jego czarną wersję uznaje się za jeden z najzdrowszych produktów świata. Czarny ryż uprawia się głownie w Tajlandii i Indonezji. Można go przyrządzać na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem różnego rodzaju przypraw. W Chinach przez wieki zarezerwowany był wyłącznie dla samego cesarza. Charakteryzuje go łagodny, orzechowy smak.

Przepis

Przepis poleca Pascal Brodnicki. Swoje kulinarne doświadczenie zdobywa podróżując po całym świecie - pracując m.in. z Azjatami, Baskami, Hiszpanami. Jak sam mówi, największą szkołą, jaką przeszedł, jako kucharz była restauracja Les Pyrenees, mająca 2 gwiazdki Michelin. Prowadził program kulinarny "Pascal po prostu gotuj", jest autorem pięciu książek kucharskich: "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj". Ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Uczestnik show surwiwalowego "Azja Express".

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇