Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

Obraz

Składniki

  • 600 g wołowiny mielonej
  • 60 g orzeszków piniowych
  • pół pęczka bazylii
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 1 limonka (osobno sok i starta skórka)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia

Przepis

W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.

Przepis

W dużej misce połącz wołowinę, tabasco, orzeszki, posiekaną bazylię, rozmącone jajko, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Przepis

Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz i podgrzej. Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie.

Przepis

Danie to można podać np. z ryżem. Produkt ten jest jednym z bazowych składników dań kuchni azjatyckiej, a jego czarną wersję uznaje się za jeden z najzdrowszych produktów świata. Czarny ryż uprawia się głownie w Tajlandii i Indonezji. Można go przyrządzać na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem różnego rodzaju przypraw. W Chinach przez wieki zarezerwowany był wyłącznie dla samego cesarza. Charakteryzuje go łagodny, orzechowy smak.

Przepis

Przepis poleca Pascal Brodnicki. Swoje kulinarne doświadczenie zdobywa podróżując po całym świecie - pracując m.in. z Azjatami, Baskami, Hiszpanami. Jak sam mówi, największą szkołą, jaką przeszedł, jako kucharz była restauracja Les Pyrenees, mająca 2 gwiazdki Michelin. Prowadził program kulinarny "Pascal po prostu gotuj", jest autorem pięciu książek kucharskich: "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj". Ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Uczestnik show surwiwalowego "Azja Express".

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm