Mielone Anny Lewandowskiej. Delikatne i lekkie kotlety z burakiem
Kotlety mielone Anny Lewandowskiej to wyjątkowo rewolucyjny przepis na polski klasyk. Brak panierki nie ujmuje im smaku, a dodatek buraka z kolei – sprawia, że są wyjątkowo soczyste, a zarazem delikatne w smaku. Taka propozycja przypadnie do gustu nie tylko dbającym o linię.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Buraki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- W misce wymieszać starte buraki, mięso oraz przyprawy i łyżkę oliwy. Mieszać, aż masa będzie jednolita i zwarta.
- Z mięsa formować niewielkie kotlety (będą się łatwiej smażyć niż duże kotlety).
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i układać na niej mielone. Smażyć na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
- Kotlety mielone z burakami można także piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Dzięki temu będą jeszcze mniej kaloryczne.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl