Mielona wołowina z plasterkami ziemniaków
Mięso mielone zapiekane z ziemniaczkami. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kwelka gotuje" .
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- gałązka rozmarynku
- sól, pieprz
- szklanka rosołu lub wody
- 3 liście laurowe
- 5 -7 ziemniaków
- masło
Przepis
- Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Igiełki rozmarynu posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę z marchewką doprawiając solą i pieprzem.
- Dodaj mięso mielone dzieląc drewnianą łyżką na posklejane kawałki. Wrzuć rozmaryn, liście laurowe oraz wlej rosół. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj 30 min pod uchyloną pokrywką. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj we wrzątku przez 10 min.
- Przestudź i pokrój wzdłużna 1 cm plastry.
- Przełóż mięsny farsz do naczynie żaroodpornego (możesz posmakować i doprawić do smaku) i ułóż na wierzchu mięsa. Na ziemniaki połóż kawałki masła i igiełki rozmarynu.
- Całość zapiekaj 30-40 min w temp. 190 stopni – do czasu jak ziemniaczki zaczną się przyrumieniać.
- Danie podawaj z ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl