Trwa ładowanie...
d2zz365
d2zz365

Mielona wołowina z plasterkami ziemniaków

Przepis

Mięso mielone zapiekane z ziemniaczkami. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kwelka gotuje" .

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Mielona wołowina z plasterkami ziemniaków
Kwelka gotuje
Składniki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • gałązka rozmarynku
  • sól, pieprz
  • szklanka rosołu lub wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 -7 ziemniaków
  • masło
Przepis
  • Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Igiełki rozmarynu posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę z marchewką doprawiając solą i pieprzem.
  • Dodaj mięso mielone dzieląc drewnianą łyżką na posklejane kawałki. Wrzuć rozmaryn, liście laurowe oraz wlej rosół. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj 30 min pod uchyloną pokrywką. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj we wrzątku przez 10 min.
  • Przestudź i pokrój wzdłużna 1 cm plastry.
  • Przełóż mięsny farsz do naczynie żaroodpornego (możesz posmakować i doprawić do smaku) i ułóż na wierzchu mięsa. Na ziemniaki połóż kawałki masła i igiełki rozmarynu.
  • Całość zapiekaj 30-40 min w temp. 190 stopni – do czasu jak ziemniaczki zaczną się przyrumieniać.
  • Danie podawaj z ulubioną surówką.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Mielona wołowina z plasterkami ziemniaków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2zz365
d2zz365
d2zz365
d2zz365
Więcej tematów
d2zz365