Meksykańskie tortille. Tym daniem zaskoczysz rodzinę
Obłędne w smaku tortille z mięsnym farszem w meksykańskim stylu. Doskonała propozycja na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziejesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie tortilli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 500 ml passaty
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 400 g fasoli czerwonej w puszce
- 285 g kukurydzy konserwowej
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 12 plastrów żółtego sera
- 1 papryka czerwona
- olej do smażenia
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- Szczypta chili
- sól
Przepis
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup.
- Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut.
- Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa.
- Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu.
- Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki.
- Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl