Meksykańskie tortille. Tym daniem zaskoczysz rodzinę

Obłędne w smaku tortille z mięsnym farszem w meksykańskim stylu. Doskonała propozycja na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziejesie.wp.pl.

Meksykańskie tortilleMeksykańskie tortille
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 500 ml passaty
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g fasoli czerwonej w puszce
  • 285 g kukurydzy konserwowej
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 1 papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Szczypta chili
  • sól

Przepis

  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup.
  • Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut.
  • Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa.
  • Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu.
  • Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki.
  • Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca