Masło czosnkowe z ziołami
W okresie grillowym masło czosnkowe powinieneś zawsze mieć w swojej lodówce. Wyśmienicie smakuje z grillowaną bagietką, świeżą bułką lub po prostu położone na soczystym mięsku z rusztu. Przygotujesz je łatwo i szybko, a smak cię zachwyci.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
1/2 kostki masła,
3-4 ząbki czosnku,
szczypta soli,
świeżo mielony czarny pieprz,
ulubione świeże zioła (np. rozmaryn, natka pietruszki, koperek).
Masło wyjmij z lodówki godzinę wcześniej. Po tym czasie pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i poszatkowane listki świeżych ziół. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca, blendera lub moździerza. Gotowe masło przełóż na folię spożywczą i zawiń w rulon, a następnie wstaw do lodówki, by stwardniało.
Jeśli nie lubisz ostrych smaków, do masła możesz dodać mniej czosnku lub wcześniej zapiec go w piekarniku. Wystarczy, że ząbki czosnku ułożysz na blaszce do pieczenia, skropisz olejem lub oliwą z oliwek i wstawisz na pół godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczony czosnek jest delikatniejszy i lekko słodki w smaku.
Zobacz także wideo: Poznaj przepis na tradycyjny, pszenny chleb. Z samym masłem smakuje wybornie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze