Trwa ładowanie...
dpyyven
30-06-2017 10:35

Masło czosnkowe z ziołami

Przepis

W okresie grillowym masło czosnkowe powinieneś zawsze mieć w swojej lodówce. Wyśmienicie smakuje z grillowaną bagietką, świeżą bułką lub po prostu położone na soczystym mięsku z rusztu. Przygotujesz je łatwo i szybko, a smak cię zachwyci.

dpyyven
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki

1/2 kostki masła,
3-4 ząbki czosnku,
szczypta soli,
świeżo mielony czarny pieprz,
ulubione świeże zioła (np. rozmaryn, natka pietruszki, koperek).

Przepis

Masło wyjmij z lodówki godzinę wcześniej. Po tym czasie pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i poszatkowane listki świeżych ziół. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca, blendera lub moździerza. Gotowe masło przełóż na folię spożywczą i zawiń w rulon, a następnie wstaw do lodówki, by stwardniało.
Jeśli nie lubisz ostrych smaków, do masła możesz dodać mniej czosnku lub wcześniej zapiec go w piekarniku. Wystarczy, że ząbki czosnku ułożysz na blaszce do pieczenia, skropisz olejem lub oliwą z oliwek i wstawisz na pół godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczony czosnek jest delikatniejszy i lekko słodki w smaku.

Zobacz także wideo: Poznaj przepis na tradycyjny, pszenny chleb. Z samym masłem smakuje wybornie

Masło czosnkowe z ziołami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
dpyyven
dpyyven
dpyyven
Więcej tematów
dpyyven