Masa do wafla
- 1/2 l mleka
- 1/2 kg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 op. margaryny KASI
- 3-4 łyżki kakao
- zapach migdałowy
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku na ogniu. Jak się masa zagotuje, to przykręcić ogień i na takim ogniu gotować dotąd aż masa zacznie gęstnieć, pamiętając o mieszaniu. Jak masa zgęstnieje i ściemnieje, to odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wafle kwadratowe lub prostokątne smarować po kolei masą, przekładać je i tak aż do wyczerpania całej masy. Andrut powinien składać się co najmniej z 7-8 sztuk wafli. Po złożeniu wafli, zawinąć je w papier, obciążyć deską, na którą postawić garnek z wodą aby się wafle dobrze skleiły. Ja to najlepiej robię wieczorem, bo na rano jak ręką odjął mam gotowy wafel a i dzieci jak były młodsze to mi chociaż nie marudziły na wieczór. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze