Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni

Przepis

W domowej spiżarni nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Sezon w pełni, więc warto wybrać się z koszykiem do lasu. Polecamy przepis na rydze marynowane w miodowej zalewie. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie jest trudne.

1.9
(17 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni
Składniki
  • rydze,
  • 1 cebula,
  • 6 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki octu winnego,
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki miodu,
  • kilka goździków,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.
Przepis

Wodę wymieszaj z octem i miodem. Dodaj przyprawy. Zagotuj. Cebulę obierz, pokrój na plastry i dodaj do zalewy. Ponownie zagotuj i przestudź. Rydze oczyść dokładnie i opłucz pod bieżącą wodą. Obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz i wystudź. Do wyparzonych słoiczków wkładaj grzyby i plasterki cebuli. Zalej zalewą. Zakręć. Pasteryzuj 10 minut. Postaw do góry nogami do ostygnięcia.

Zobacz wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy

Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
11
Share
ddb569o
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o