WP
WP

Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

W domowej spiżarni nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Sezon w pełni, więc warto wybrać się z koszykiem do lasu. Polecamy przepis na rydze marynowane w miodowej zalewie. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie jest trudne.

Składniki
  • rydze,
  • 1 cebula,
  • 6 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki octu winnego,
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki miodu,
  • kilka goździków,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.
Przepis

Wodę wymieszaj z octem i miodem. Dodaj przyprawy. Zagotuj. Cebulę obierz, pokrój na plastry i dodaj do zalewy. Ponownie zagotuj i przestudź. Rydze oczyść dokładnie i opłucz pod bieżącą wodą. Obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz i wystudź. Do wyparzonych słoiczków wkładaj grzyby i plasterki cebuli. Zalej zalewą. Zakręć. Pasteryzuj 10 minut. Postaw do góry nogami do ostygnięcia.

Zobacz wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP