Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni

W domowej spiżarni nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Sezon w pełni, więc warto wybrać się z koszykiem do lasu. Polecamy przepis na rydze marynowane w miodowej zalewie. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie jest trudne.

Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarniMarynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni
Katarzyna Gileta

Składniki

  • rydze,
  • 1 cebula,
  • 6 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki octu winnego,
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki miodu,
  • kilka goździków,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Przepis

Wodę wymieszaj z octem i miodem. Dodaj przyprawy. Zagotuj. Cebulę obierz, pokrój na plastry i dodaj do zalewy. Ponownie zagotuj i przestudź. Rydze oczyść dokładnie i opłucz pod bieżącą wodą. Obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz i wystudź. Do wyparzonych słoiczków wkładaj grzyby i plasterki cebuli. Zalej zalewą. Zakręć. Pasteryzuj 10 minut. Postaw do góry nogami do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja