Marynowane rydze. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni
W domowej spiżarni nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Sezon w pełni, więc warto wybrać się z koszykiem do lasu. Polecamy przepis na rydze marynowane w miodowej zalewie. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie jest trudne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- rydze,
- 1 cebula,
- 6 szklanek wody,
- 3/4 szklanki octu winnego,
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki miodu,
- kilka goździków,
- gorczyca,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Wodę wymieszaj z octem i miodem. Dodaj przyprawy. Zagotuj. Cebulę obierz, pokrój na plastry i dodaj do zalewy. Ponownie zagotuj i przestudź. Rydze oczyść dokładnie i opłucz pod bieżącą wodą. Obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz i wystudź. Do wyparzonych słoiczków wkładaj grzyby i plasterki cebuli. Zalej zalewą. Zakręć. Pasteryzuj 10 minut. Postaw do góry nogami do ostygnięcia.
Zobacz wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze