Mama piekła co weekend. Nie znajdziesz takich w żadnej cukierni

Te rogaliki rozpływają się w ustach. Mają jeden minus - przy nich wszystkie diety idą w odstawkę, bo nie sposób skończyć tylko na jednym. Sekret mojej mamy tkwi w dodatku budyniu.

Budyniowe rogalikiBudyniowe rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te rogaliki nie potrzebują żadnej marmolady, dżemu czy czekolady. Wystarczy oprószyć je kołderką z cukru pudru, by chwilę później ze smakiem oddać się chrupaniu. Takich słodkości nie znajdziesz w żadnej cukierni, ale na szczęście z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Rogaliki budyniowe

Gdy w salonie zaczynali smętnie snuć się domownicy, pod nosem burcząc, że zjedliby coś słodkiego, moja mama znajdowała sposób, by uciszyć brzęczenie. Ekspresowo na stole pojawiała się sterta chrupiących rogalików budyniowych, sowicie oprószanych cukrem pudrem. Znikały jeszcze szybciej, niż się pojawiały. Nie potrzeba żadnego nadzienia, bo same w sobie są więcej niż wystarczające.

Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem.
Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem. © Adobe Stock

Waniliowy budyń w proszku dodaje ciastu delikatny, słodki aromat. Sprawia również, że są idealnie kruche, ale przy tym miękkie. Rogaliki budyniowe świetnie sprawdzą się zarówno wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i na poczęstunek podczas wizyty gości. Kochają je dzieci, po dokładkę sięgają dorośli, a pracy przy nich tyle, co nic.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • cukier puder do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę wraz z budyniem, dodaj miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
  2. Zagnieć jednolitą i zwartą masę.
  3. Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Następnie odrywaj porcje ciasta i formuj kształt rogalików.
  5. Rogaliki budyniowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok.12-15 minut.

Ostudzone rogaliki obtocz w cukrze pudrze. Możesz też obtaczać je na ciepło w mieszance zwykłego cukru z cukrem wanilinowym lub cynamonem. Sprawdzi się również lukier oraz polewa czekoladowa. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć