Mama piekła co weekend. Nie znajdziesz takich w żadnej cukierni
Te rogaliki rozpływają się w ustach. Mają jeden minus - przy nich wszystkie diety idą w odstawkę, bo nie sposób skończyć tylko na jednym. Sekret mojej mamy tkwi w dodatku budyniu.
Te rogaliki nie potrzebują żadnej marmolady, dżemu czy czekolady. Wystarczy oprószyć je kołderką z cukru pudru, by chwilę później ze smakiem oddać się chrupaniu. Takich słodkości nie znajdziesz w żadnej cukierni, ale na szczęście z łatwością przygotujesz je w swoim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Rogaliki budyniowe
Gdy w salonie zaczynali smętnie snuć się domownicy, pod nosem burcząc, że zjedliby coś słodkiego, moja mama znajdowała sposób, by uciszyć brzęczenie. Ekspresowo na stole pojawiała się sterta chrupiących rogalików budyniowych, sowicie oprószanych cukrem pudrem. Znikały jeszcze szybciej, niż się pojawiały. Nie potrzeba żadnego nadzienia, bo same w sobie są więcej niż wystarczające.
Waniliowy budyń w proszku dodaje ciastu delikatny, słodki aromat. Sprawia również, że są idealnie kruche, ale przy tym miękkie. Rogaliki budyniowe świetnie sprawdzą się zarówno wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i na poczęstunek podczas wizyty gości. Kochają je dzieci, po dokładkę sięgają dorośli, a pracy przy nich tyle, co nic.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 100 g miękkiego masła,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 budyń waniliowy bez cukru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mleka,
- cukier puder do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę wraz z budyniem, dodaj miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
- Zagnieć jednolitą i zwartą masę.
- Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Następnie odrywaj porcje ciasta i formuj kształt rogalików.
- Rogaliki budyniowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok.12-15 minut.
Ostudzone rogaliki obtocz w cukrze pudrze. Możesz też obtaczać je na ciepło w mieszance zwykłego cukru z cukrem wanilinowym lub cynamonem. Sprawdzi się również lukier oraz polewa czekoladowa. Smacznego!