Mama piekła co weekend. Nie znajdziesz takich w żadnej cukierni

Te rogaliki rozpływają się w ustach. Mają jeden minus - przy nich wszystkie diety idą w odstawkę, bo nie sposób skończyć tylko na jednym. Sekret mojej mamy tkwi w dodatku budyniu.

Budyniowe rogalikiBudyniowe rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te rogaliki nie potrzebują żadnej marmolady, dżemu czy czekolady. Wystarczy oprószyć je kołderką z cukru pudru, by chwilę później ze smakiem oddać się chrupaniu. Takich słodkości nie znajdziesz w żadnej cukierni, ale na szczęście z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Rogaliki budyniowe

Gdy w salonie zaczynali smętnie snuć się domownicy, pod nosem burcząc, że zjedliby coś słodkiego, moja mama znajdowała sposób, by uciszyć brzęczenie. Ekspresowo na stole pojawiała się sterta chrupiących rogalików budyniowych, sowicie oprószanych cukrem pudrem. Znikały jeszcze szybciej, niż się pojawiały. Nie potrzeba żadnego nadzienia, bo same w sobie są więcej niż wystarczające.

Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem.
Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem. © Adobe Stock

Waniliowy budyń w proszku dodaje ciastu delikatny, słodki aromat. Sprawia również, że są idealnie kruche, ale przy tym miękkie. Rogaliki budyniowe świetnie sprawdzą się zarówno wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i na poczęstunek podczas wizyty gości. Kochają je dzieci, po dokładkę sięgają dorośli, a pracy przy nich tyle, co nic.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • cukier puder do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę wraz z budyniem, dodaj miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
  2. Zagnieć jednolitą i zwartą masę.
  3. Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Następnie odrywaj porcje ciasta i formuj kształt rogalików.
  5. Rogaliki budyniowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok.12-15 minut.

Ostudzone rogaliki obtocz w cukrze pudrze. Możesz też obtaczać je na ciepło w mieszance zwykłego cukru z cukrem wanilinowym lub cynamonem. Sprawdzi się również lukier oraz polewa czekoladowa. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce