Mama piekła co weekend. Nie znajdziesz takich w żadnej cukierni

Te rogaliki rozpływają się w ustach. Mają jeden minus - przy nich wszystkie diety idą w odstawkę, bo nie sposób skończyć tylko na jednym. Sekret mojej mamy tkwi w dodatku budyniu.

Budyniowe rogalikiBudyniowe rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
3

Te rogaliki nie potrzebują żadnej marmolady, dżemu czy czekolady. Wystarczy oprószyć je kołderką z cukru pudru, by chwilę później ze smakiem oddać się chrupaniu. Takich słodkości nie znajdziesz w żadnej cukierni, ale na szczęście z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Rogaliki budyniowe

Gdy w salonie zaczynali smętnie snuć się domownicy, pod nosem burcząc, że zjedliby coś słodkiego, moja mama znajdowała sposób, by uciszyć brzęczenie. Ekspresowo na stole pojawiała się sterta chrupiących rogalików budyniowych, sowicie oprószanych cukrem pudrem. Znikały jeszcze szybciej, niż się pojawiały. Nie potrzeba żadnego nadzienia, bo same w sobie są więcej niż wystarczające.

Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem.
Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem. © Adobe Stock

Waniliowy budyń w proszku dodaje ciastu delikatny, słodki aromat. Sprawia również, że są idealnie kruche, ale przy tym miękkie. Rogaliki budyniowe świetnie sprawdzą się zarówno wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i na poczęstunek podczas wizyty gości. Kochają je dzieci, po dokładkę sięgają dorośli, a pracy przy nich tyle, co nic.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • cukier puder do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę wraz z budyniem, dodaj miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
  2. Zagnieć jednolitą i zwartą masę.
  3. Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Następnie odrywaj porcje ciasta i formuj kształt rogalików.
  5. Rogaliki budyniowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok.12-15 minut.

Ostudzone rogaliki obtocz w cukrze pudrze. Możesz też obtaczać je na ciepło w mieszance zwykłego cukru z cukrem wanilinowym lub cynamonem. Sprawdzi się również lukier oraz polewa czekoladowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok