Mama piekła co weekend. Nie znajdziesz takich w żadnej cukierni

Te rogaliki rozpływają się w ustach. Mają jeden minus - przy nich wszystkie diety idą w odstawkę, bo nie sposób skończyć tylko na jednym. Sekret mojej mamy tkwi w dodatku budyniu.

Budyniowe rogalikiBudyniowe rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te rogaliki nie potrzebują żadnej marmolady, dżemu czy czekolady. Wystarczy oprószyć je kołderką z cukru pudru, by chwilę później ze smakiem oddać się chrupaniu. Takich słodkości nie znajdziesz w żadnej cukierni, ale na szczęście z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Rogaliki budyniowe

Gdy w salonie zaczynali smętnie snuć się domownicy, pod nosem burcząc, że zjedliby coś słodkiego, moja mama znajdowała sposób, by uciszyć brzęczenie. Ekspresowo na stole pojawiała się sterta chrupiących rogalików budyniowych, sowicie oprószanych cukrem pudrem. Znikały jeszcze szybciej, niż się pojawiały. Nie potrzeba żadnego nadzienia, bo same w sobie są więcej niż wystarczające.

Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem.
Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem. © Adobe Stock

Waniliowy budyń w proszku dodaje ciastu delikatny, słodki aromat. Sprawia również, że są idealnie kruche, ale przy tym miękkie. Rogaliki budyniowe świetnie sprawdzą się zarówno wtedy, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i na poczęstunek podczas wizyty gości. Kochają je dzieci, po dokładkę sięgają dorośli, a pracy przy nich tyle, co nic.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • cukier puder do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę wraz z budyniem, dodaj miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
  2. Zagnieć jednolitą i zwartą masę.
  3. Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Następnie odrywaj porcje ciasta i formuj kształt rogalików.
  5. Rogaliki budyniowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok.12-15 minut.

Ostudzone rogaliki obtocz w cukrze pudrze. Możesz też obtaczać je na ciepło w mieszance zwykłego cukru z cukrem wanilinowym lub cynamonem. Sprawdzi się również lukier oraz polewa czekoladowa. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟