Makowiec w wersji luksusowej

Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Podaj swoim gościom makowca w wersji na bogato. Wypełniony makiem, bakaliami oraz miodem wypiek z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów.

Makowiec w wersji luksusowejMakowiec w wersji luksusowej

Ciasto: (na 2 makowce)

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 4 żółtka (do ciasta)
  • 4 białka (do smarowania ciasta pod warstwę makową)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 4 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g rzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g migdałów
  • 2 paczki cukru z prawdziwą wanilią

Przepis

Najpierw robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko – mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wyrośnięte drożdże oraz przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki całkowicie się ze sobą połączą.

Przepis

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, po czym wbijając pięść w ciasto wypuszczamy powietrze i znów chwilę zagniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia – czynność tę powtarzamy dwukrotnie.

Przepis

Masa makowa: Umyty mak wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż zwiększy swoją objętość wchłaniając mleko. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do garnka. Osączamy mak na sitku i mielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Orzechy i rodzynki drobno kroimy, bądź rozdrabniamy w blenderze. Skórkę pomarańczową również kroimy na mniejsze kawałki. W dużym rondlu roztapiamy masło z dodatkiem miodu i cukru waniliowego, następnie dodajemy bakalie i
zmielony mak. Mieszamy całość i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Przepis

Do przestudzonej masy makowej dodajemy ubite z cukrem żółtka, mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka i 2 łyżki rumu. Stolnicę wysypujemy mąką, rozwałkowujemy cienko ciasto w kształcie prostokąta, smarujemy białkiem i wykładamy grubą warstwę masy makowej zostawiając po 4-5 cm wolnego ciasta z każdego boku. Z krótszych boków robimy zakładkę i zawijamy do środka (jakieś 3-4 cm), a następnie zaczynamy ciasno zwijać ciasto z dłuższego boku tworząc rulon. Tak samo postępujemy z drugim makowcem. Zwinięte makowce luźno zawijamy w pergamin i umieszczamy na blasze. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy makowce lukrem i skórką pomarańczową oraz np. migdałami w słupkach.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie