Makaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danie

Makaron typu spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym jest idealny bez względu na porę roku oraz dnia. Wspaniale smakuje z lampką wina, np. w trakcie mroźnego popołudnia, ale też w towarzystwie wody z cytryną podczas upalnego dnia. Proste połączenie, które przy okazji jest sycące i niezwykle smaczne. Przepis od "Just my delicious" idealnie wpisuje się w cykl "Szybkie gotowanie".

Makaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danieMakaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danie
Paulina Krajewska

Klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • ok. 200 g makaronu spaghetti
  • ok. 400 g pomidorów z puszki
  • ok. 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • zioła prowansalskie do smaku
  • kilka kropel tabasco
  • płatki chilli do smaku

Przepis

Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej pulpeciki. Gotowe kuleczki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony przez kilka minut, tak aby powstała apetyczna i chrupiąca skorupka, a ich wnętrze odpowiadało twoim preferencjom.

Przepis

Makaron ugotuj i odcedź. Resztę składników wymieszaj ze sobą w niskim i szerokim garnku lub na wysokiej patelni i podgrzej. Dodaj makaron oraz usmażone klopsiki. Zamieszaj i podawaj.

Przepis

Sugestie: dodaj ulubione zioła i przyprawy. Danie podaj z tartym parmezanem i natką świeżej pietruszki lub bazylii.
Wersja light: użyj pełnoziarnistego makaronu. Klopsiki przygotuj w piekarniku (180 stopni C przez ok. 20-30 minut do czasu, aż będą z zewnątrz lekko chrupiące).

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast