Makaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danie
Makaron typu spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym jest idealny bez względu na porę roku oraz dnia. Wspaniale smakuje z lampką wina, np. w trakcie mroźnego popołudnia, ale też w towarzystwie wody z cytryną podczas upalnego dnia. Proste połączenie, które przy okazji jest sycące i niezwykle smaczne. Przepis od "Just my delicious" idealnie wpisuje się w cykl "Szybkie gotowanie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- sól morska do smaku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- ok. 200 g makaronu spaghetti
- ok. 400 g pomidorów z puszki
- ok. 1/4 szklanki passaty pomidorowej
- zioła prowansalskie do smaku
- kilka kropel tabasco
- płatki chilli do smaku
Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej pulpeciki. Gotowe kuleczki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony przez kilka minut, tak aby powstała apetyczna i chrupiąca skorupka, a ich wnętrze odpowiadało twoim preferencjom.
Makaron ugotuj i odcedź. Resztę składników wymieszaj ze sobą w niskim i szerokim garnku lub na wysokiej patelni i podgrzej. Dodaj makaron oraz usmażone klopsiki. Zamieszaj i podawaj.
Sugestie: dodaj ulubione zioła i przyprawy. Danie podaj z tartym parmezanem i natką świeżej pietruszki lub bazylii.
Wersja light: użyj pełnoziarnistego makaronu. Klopsiki przygotuj w piekarniku (180 stopni C przez ok. 20-30 minut do czasu, aż będą z zewnątrz lekko chrupiące).
Polecamy wideo: jak przygotować domowy makaron?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze