Smakowite propozycje na obiad
Makaron to jeden z tych produktów, który zwykle mamy w swojej spiżarni. I bardzo dobrze, bo dania z makaronu stworzymy szybko i bez większego wysiłku. Idealna opcja dla wszystkich zapracowanych i zmęczonych, którzy nie chcą spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Wystarczy makaron i kilka dodatkowych składników i fantastyczne danie gotowe. Oto pięć naszych propozycji na szybkie i łatwe dania z makaronem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Makaron z brokułem
Jeśli jesteśmy głodni, a nie mamy ochoty na jakieś skomplikowane gotowanie, makaron z brokułem będzie idealny. Potrzebujemy szklankę makaronu, najlepiej penne, kawałek brokuła, czosnek, oliwę z oliwek, kawałek parmezanu, sól i pieprz. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku, w osobnym garnku gotujemy brokuły, ale tak, by się nie rozpadły. Czosnek siekamy drobno i lekko podsmażamy na oliwie. W misce łączymy makaron, podzielonego na różyczki brokuła, czosnek, doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym serem. Prawda, że proste?
Makaron z chili
Czasem warto spróbować najprostszych przepisów, zawierających tylko kilka składników, które zawsze mamy w domu, by przekonać się, jakie pyszne danie możemy uzyskać. Potrzebujemy: trochę makaronu (obojętnie jakiego), oliwę z oliwek, kilka papryczek chili (mogą być świeże lub suszone), czosnek, sól. Papryczki i czosnek siekamy. Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy czosnek i chili, smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, ewentualnie solimy do smaku i podajemy.
Sałatka z makaronu i szynki
Jeśli zostało nam trochę ugotowanego makaronu, a nie chcemy go odgrzewać, możemy przygotować szybką sałatkę. Składniki: makaron, puszka kukurydzy, papryka zielona, szynka wędzona, kilka małych pomidorów koktajlowych, majonez, suszony tymianek, sól i pieprz. Szynkę i paprykę kroimy w grubą kostkę, pomidory na pół. Warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy majonez, tymianek i pieprz, jeszcze raz mieszamy. Gotowe.
Makaron zapiekany
Innym sposobem na wykorzystanie ugotowanego makaronu jest zapieczenie go. Takie zapiekanki są świetnym pomysłem na szybką i smaczną kolację. Składniki: dwie szklanki ugotowanego makaronu, kilka pieczarek, czosnek, cebula, natka pietruszki, śmietana 18 proc. jajko, ser żółty, pieprz i sól. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Śmietanę mieszamy z jajkiem i startym drobno serem. Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego,, dodajemy usmażone warzywa, zalewamy sosem ze śmietany, jajek i sera. Posypujemy pieprzem i zapiekamy kilkanaście minut, aż wierzch się zrumieni.
Kotlety z makaronu
Drobny makaron idealnie nadaje się do przygotowania kotletów. Potrzebujemy: szklankę makaronu (muszelki, świderki), jajko, bułkę tartą, suszoną bazylię, sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku. Makaron gotujemy i lekko siekamy nożem. Dodajemy jajko, przyprawy i tyle bułki tartej, by utworzyła się zwarta w miarę masa. Nakładamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy z każdej strony przez trzy minuty i odsączamy na papierowym ręczniku.