Mak - obowiązkowy składnik wigilijnych potraw

Śliżyki, czyli ciasteczka z makiem, to ulubiony wigilijny przysmak prezydenta Bronisława Komorowskiego. Chyba w każdym polskim domu na święta przygotowuje się choć jedną potrawę z tymi ziarnami: kutię, struclę makową, makiełki, łamańce z makiem czy zupę makową. Co warto wiedzieć o niebieskich nasionach?

Mak - obowiązkowy składnik wigilijnych potraw
Źródło zdjęć: © Shutterstock

*Śliżyki, czyli ciasteczka z makiem, to ulubiony wigilijny przysmak prezydenta Bronisława Komorowskiego. Chyba w każdym polskim domu na święta przygotowuje się choć jedną potrawę z tymi ziarnami: kutię, struclę makową, makiełki, łamańce z makiem czy zupę makową. Co warto wiedzieć o niebieskich nasionach? *

W grudniu sprzedaż maku rośnie błyskawicznie. Tak jest od wieków, ponieważ w polskiej tradycji świątecznej niebieskie ziarenka zawsze cieszyły się wielką popularnością i miały głęboką symbolikę. Nasi przodkowie wierzyli, że makowe potrawy na wigilijnym stole przynoszą domowi dostatek i spokój na cały następny rok. Ich brak mógł natomiast ściągnąć nieszczęście.

Mak ceniono jednak znacznie wcześniej, ponieważ jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Zapiski o jego leczniczym działaniu znaleziono na sumeryjskich tabliczkach sprzed 4 tysięcy lat!

W starożytności ziarenka i kwiaty maku uchodziły za symbol płodności i urodzaju. W Egipcie był uznawany za znakomity środek na „płacz i krzyk dzieci”. Słynny grecki medyk Hipokrates zalecał go jako skuteczne remedium na bezsenność, a także podkreślał uspokajające i przeciwbólowe właściwości makowego wyciągu.

Mak ma wiele odmian. W sklepach znajdziemy przede wszystkim europejską, o nasionach w kolorze niebieskim. Gatunki pochodzące z Azji mają ziarna o barwie białej lub szarej, wykorzystywane są głównie do uzyskania opium – surowca dla firm farmaceutycznych wytwarzających morfinę i kodeinę.

Skarbnica cennych tłuszczów

Blisko 50 proc. składu nasion maku to bardzo wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich dominuje kwas linolowy, który łatwo tworzy połączenia z cholesterolem, przywracając równowagę pomiędzy jego „dobrą” i „złą” postacią, a także zwiększając odporność naszego organizmu. Wspomaga również tworzenie kwasu DHA, dbającego o prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W maku znajduje się też sporo cennego kwasu oleinowego, który skutecznie obniża ciśnienie krwi.

Niebieskie nasiona są skarbnicą cennych białek oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, fosforu i cynku. Mak to także doskonałe źródło wapnia. 100 g nasion dostarcza nam 140 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Bez niego nie możemy liczyć na prawidłową pracę serca i układu naczyniowego. Wapń wpływa też na obniżenie ciśnienia krwi.

Zdrowy, choć kaloryczny

Mak dostarcza również kompletu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza A, C, D, E i B3), które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.

Nasiona, dzięki sporej zawartości błonnika, pęcznieją w żołądku, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając pracę układowi pokarmowemu. Mak może być skutecznym lekarstwem na kaszel, bóle ucha i zębów, a nawet wysoką gorączkę.

Jednak musimy pamiętać, że niebieskie nasiona są zdrowym, ale jednocześnie kalorycznym przysmakiem. 100 g ziaren dostarcza aż 478 kcal. Dodatkowo, przygotowując świąteczne potrawy, łączymy mak z innymi wysokoenergetycznymi produktami – cukrem, miodem, orzechami czy bakaliami.

Jednak zdaniem specjalistów zdrowotne korzyści z jego spożywana przeważają nad wysoką kalorycznością. Szczególnie że mak zazwyczaj gości na naszych stołach tylko „od święta”.

Uwaga na gotowce

Dietetycy dość sceptycznie oceniają natomiast gotowe masy makowe, z których korzystamy coraz chętniej, ponieważ pozwalają uniknąć żmudnego procesu mielenia ziarenek. Warto dokładnie czytać skład tych produktów, bo mak często stanowi w nich zaledwie 20-30 procent. Reszta to woda, a także niezbyt zdrowe zagęstniki – skrobia modyfikowana lub mąka pszenna. Zamiast naturalnego miodu wykorzystuje się jego sztuczny zamiennik.

Lepszym rozwiązaniem jest mak mielony. Wystarczy zalać go gorącym mlekiem, odstawić na kilka minut, a później wykorzystać do przygotowania strucli makowej albo kutii.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory