Mak nie tylko od święta. Na słodko i wytrawnie

Z maku przygotowujemy nie tylko tradycyjne świąteczne dania, takie jak kluski z makiem czy łamańce. Maku używamy także do zrobienia smakowitych ciast, czyli makowców. Nasiona te możemy wykorzystać też w wielu innych przepisach, nie tylko na słodkie potrawy. Oto pięć naszych propozycji.

Mak nie tylko od święta. Na słodko i wytrawnie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ślimaczki z makiem

Te małe, przyjemnie wyglądające ciasteczka możemy przygotować z użyciem gotowej masy makowej, albo - poświęcając trochę więcej czasu - przygotować ją samodzielnie. Zacznijmy właśnie od tego. Potrzebujemy: szklankę maku, pół szklanki cukru, kilka orzechów włoskich, kilka łyżek miodu, rodzynki, masło, łyżkę cynamonu, trzy białka z jajek. Mak zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do ostudzenia. Odsączamy go na sicie i mielimy dwa razy. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. A teraz czas na ciasto. Wyrabiamy je z dwóch szklanek mąki, kostki masła, połowy szklanki cukru i szczypty soli. Ciasto wyrabiamy szybko, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość centymetra, wycinamy paski szerokości dwóch centymetrów. Każdy pasek smarujemy masą makową, zwijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20-25 minut.

Paluchy z makiem

Wytrawne paluchy z makiem są nie tylko świetną przekąską, ale mogą również zmienić się w "łyżkę" do nabierania dipów. Zrobienie paluchów jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, łyżkę oliwy, opakowanie suchych drożdży, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, jajko i pół szklanki maku. Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy mąkę, sól i połowę maku. Wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy powiększy masę dwa razy, wycinamy kawałki i formujemy je w długie paluchy. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni 10 minut.

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

Naleśniki z makiem

Wytrawna masa makowa idealnie nadaje się do pierogów czy naleśników. My dziś proponujemy przepis na naleśniki. Składniki masy makowej: szklanka maku, dwie szklanki mleka, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, łyżeczka cynamonu. Mak gotujemy w mleku pół godziny i mielimy dwa razy. Wkładamy go z powrotem do rondla, wlewamy wino i dodajemy cukier oraz cynamon. Gotujemy wszystko kilka minut, aż mak wchłonie wino. Studzimy. Przygotowujemy placki: do miski wrzucamy dwie szklanki mąki, dodajemy jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, szklankę mleka i mieszamy dodając powoli zimną wodę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, jest gotowe. Smażymy naleśniki na rumiano, smarujemy masą makową i zwijamy w rulonik. Podajemy polane śmietaną.

Wytrawne muffiny z makiem

Makowe muffinki wyglądają bardzo ładnie, są smaczne i nadają się na każde przyjęcie - zwłaszcza świąteczne. Wytrawny smak podkreśli nam cebula. Składniki: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, dwa jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka mleka, łyżeczka soli, dwie białe cebule, kilka łyżek maku. Masło roztapiamy w rondelku, lekko studzimy. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i makiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mąki. Jajka mieszamy z mlekiem i płyn dodajemy do mąki. Masę wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Sałatka z jajek i maku

I na koniec - mak w sałatce. Potrzebujemy: kilka ugotowanych na twardo jajek, dwa pomidory, sałatę rzymską, kilka korniszonów, musztardę, chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz, kilka łyżek maku. Sałatę dzielimy na listki i kroimy w duże kawałki. Jajka i pomidory kroimy na ćwiartki. Korniszony drobno siekamy. Warzywa i jajka wkładamy do miski, dodajemy mak i mieszamy. Z jogurtu, musztardy, chrzanu, soli i pieprzu robimy sos, polewamy nim sałatkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem