Mak nie tylko od święta. Na słodko i wytrawnie

Z maku przygotowujemy nie tylko tradycyjne świąteczne dania, takie jak kluski z makiem czy łamańce. Maku używamy także do zrobienia smakowitych ciast, czyli makowców. Nasiona te możemy wykorzystać też w wielu innych przepisach, nie tylko na słodkie potrawy. Oto pięć naszych propozycji.

Mak nie tylko od święta. Na słodko i wytrawnie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ślimaczki z makiem

Te małe, przyjemnie wyglądające ciasteczka możemy przygotować z użyciem gotowej masy makowej, albo - poświęcając trochę więcej czasu - przygotować ją samodzielnie. Zacznijmy właśnie od tego. Potrzebujemy: szklankę maku, pół szklanki cukru, kilka orzechów włoskich, kilka łyżek miodu, rodzynki, masło, łyżkę cynamonu, trzy białka z jajek. Mak zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do ostudzenia. Odsączamy go na sicie i mielimy dwa razy. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. A teraz czas na ciasto. Wyrabiamy je z dwóch szklanek mąki, kostki masła, połowy szklanki cukru i szczypty soli. Ciasto wyrabiamy szybko, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość centymetra, wycinamy paski szerokości dwóch centymetrów. Każdy pasek smarujemy masą makową, zwijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20-25 minut.

Paluchy z makiem

Wytrawne paluchy z makiem są nie tylko świetną przekąską, ale mogą również zmienić się w "łyżkę" do nabierania dipów. Zrobienie paluchów jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, łyżkę oliwy, opakowanie suchych drożdży, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, jajko i pół szklanki maku. Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy mąkę, sól i połowę maku. Wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy powiększy masę dwa razy, wycinamy kawałki i formujemy je w długie paluchy. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni 10 minut.

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

Naleśniki z makiem

Wytrawna masa makowa idealnie nadaje się do pierogów czy naleśników. My dziś proponujemy przepis na naleśniki. Składniki masy makowej: szklanka maku, dwie szklanki mleka, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, łyżeczka cynamonu. Mak gotujemy w mleku pół godziny i mielimy dwa razy. Wkładamy go z powrotem do rondla, wlewamy wino i dodajemy cukier oraz cynamon. Gotujemy wszystko kilka minut, aż mak wchłonie wino. Studzimy. Przygotowujemy placki: do miski wrzucamy dwie szklanki mąki, dodajemy jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, szklankę mleka i mieszamy dodając powoli zimną wodę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, jest gotowe. Smażymy naleśniki na rumiano, smarujemy masą makową i zwijamy w rulonik. Podajemy polane śmietaną.

Wytrawne muffiny z makiem

Makowe muffinki wyglądają bardzo ładnie, są smaczne i nadają się na każde przyjęcie - zwłaszcza świąteczne. Wytrawny smak podkreśli nam cebula. Składniki: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, dwa jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka mleka, łyżeczka soli, dwie białe cebule, kilka łyżek maku. Masło roztapiamy w rondelku, lekko studzimy. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i makiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mąki. Jajka mieszamy z mlekiem i płyn dodajemy do mąki. Masę wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Sałatka z jajek i maku

I na koniec - mak w sałatce. Potrzebujemy: kilka ugotowanych na twardo jajek, dwa pomidory, sałatę rzymską, kilka korniszonów, musztardę, chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz, kilka łyżek maku. Sałatę dzielimy na listki i kroimy w duże kawałki. Jajka i pomidory kroimy na ćwiartki. Korniszony drobno siekamy. Warzywa i jajka wkładamy do miski, dodajemy mak i mieszamy. Z jogurtu, musztardy, chrzanu, soli i pieprzu robimy sos, polewamy nim sałatkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów