Mak nie tylko od święta. Na słodko i wytrawnie

Z maku przygotowujemy nie tylko tradycyjne świąteczne dania, takie jak kluski z makiem czy łamańce. Maku używamy także do zrobienia smakowitych ciast, czyli makowców. Nasiona te możemy wykorzystać też w wielu innych przepisach, nie tylko na słodkie potrawy. Oto pięć naszych propozycji.

Mak nie tylko od święta. Na słodko i wytrawnie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ślimaczki z makiem

Te małe, przyjemnie wyglądające ciasteczka możemy przygotować z użyciem gotowej masy makowej, albo - poświęcając trochę więcej czasu - przygotować ją samodzielnie. Zacznijmy właśnie od tego. Potrzebujemy: szklankę maku, pół szklanki cukru, kilka orzechów włoskich, kilka łyżek miodu, rodzynki, masło, łyżkę cynamonu, trzy białka z jajek. Mak zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do ostudzenia. Odsączamy go na sicie i mielimy dwa razy. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. A teraz czas na ciasto. Wyrabiamy je z dwóch szklanek mąki, kostki masła, połowy szklanki cukru i szczypty soli. Ciasto wyrabiamy szybko, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość centymetra, wycinamy paski szerokości dwóch centymetrów. Każdy pasek smarujemy masą makową, zwijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20-25 minut.

Paluchy z makiem

Wytrawne paluchy z makiem są nie tylko świetną przekąską, ale mogą również zmienić się w "łyżkę" do nabierania dipów. Zrobienie paluchów jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, łyżkę oliwy, opakowanie suchych drożdży, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, jajko i pół szklanki maku. Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy mąkę, sól i połowę maku. Wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy powiększy masę dwa razy, wycinamy kawałki i formujemy je w długie paluchy. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni 10 minut.

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

Naleśniki z makiem

Wytrawna masa makowa idealnie nadaje się do pierogów czy naleśników. My dziś proponujemy przepis na naleśniki. Składniki masy makowej: szklanka maku, dwie szklanki mleka, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, łyżeczka cynamonu. Mak gotujemy w mleku pół godziny i mielimy dwa razy. Wkładamy go z powrotem do rondla, wlewamy wino i dodajemy cukier oraz cynamon. Gotujemy wszystko kilka minut, aż mak wchłonie wino. Studzimy. Przygotowujemy placki: do miski wrzucamy dwie szklanki mąki, dodajemy jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, szklankę mleka i mieszamy dodając powoli zimną wodę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, jest gotowe. Smażymy naleśniki na rumiano, smarujemy masą makową i zwijamy w rulonik. Podajemy polane śmietaną.

Wytrawne muffiny z makiem

Makowe muffinki wyglądają bardzo ładnie, są smaczne i nadają się na każde przyjęcie - zwłaszcza świąteczne. Wytrawny smak podkreśli nam cebula. Składniki: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, dwa jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka mleka, łyżeczka soli, dwie białe cebule, kilka łyżek maku. Masło roztapiamy w rondelku, lekko studzimy. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i makiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mąki. Jajka mieszamy z mlekiem i płyn dodajemy do mąki. Masę wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Sałatka z jajek i maku

I na koniec - mak w sałatce. Potrzebujemy: kilka ugotowanych na twardo jajek, dwa pomidory, sałatę rzymską, kilka korniszonów, musztardę, chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz, kilka łyżek maku. Sałatę dzielimy na listki i kroimy w duże kawałki. Jajka i pomidory kroimy na ćwiartki. Korniszony drobno siekamy. Warzywa i jajka wkładamy do miski, dodajemy mak i mieszamy. Z jogurtu, musztardy, chrzanu, soli i pieprzu robimy sos, polewamy nim sałatkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg