Kanapka XXL według Grzegorza Łapanowskiego. Pieczona kaczka, majonez, buraki i piklowana cebula

Kanapka nie musi być nudna. Grzegorz Łapanowski proponuje bułkę z pieczonym mięsem kaczki, domowym majonezem, burakiem i piklowaną cebulą. Przepis jest nieco pracochłonny, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelkie wysiłki.

Grzegorz Łapanowski podpowiada, jak upiec domowe bułki
Źródło zdjęć: © Zioła na talerzu
Katarzyna Gileta

Składniki na kaczkę:

  • 700 g uda z kaczki
  • 30 g soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • pęczek świeżego majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie: udka natrzyj solą z połową pęczka majeranku, pieprzem i czosnkiem. Przełóż mięso do metalowej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 5 godz. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, następnie dokładnie osusz i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż udka wraz z tłuszczem do głębokiej blaszki, dodaj masło, ząbki czosnku i drugą połowę pęczka majeranku. Przykryj folią aluminiową i piecz 4 godz. w 120 stopniach. Przed podaniem mięso porwij na kawałki.

Majonez:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • sól i pieprz (do smaku)
  • szczypta cukru
  • 3 łyżeczki musztardy

Przygotowanie: wszystkie składniki, oprócz oleju, zmiksuj. Gdy się dobrze połączą, ciągle miksując, dolewaj wolnym strumieniem olej. Dopraw do smaku.

Piklowana cebula:

  • 2 czerwone cebule
  • 10 g soli
  • 100 g cukru
  • 100 g octu winnego
  • 200 g wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie: do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier i zioła. Zagotuj. Cebulę pokrój w plastry o grubości pół centymetra i zalej gorącą marynatą. Odstaw na godzinę do wystygnięcia.

Pieczone buraki:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie: buraki dokładnie umyj, posmaruj olejem i posyp solą. Każdego buraka osobno zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 1,5-2 godzin w 170 stopniach. Kiedy wystygną, obierz je i pokrój w półcentymetrową kostkę.

Bułki burgerowe:

  • 800 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży
  • 430 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie: mleko podgrzej do temperatury ok. 30 stopni Rozpuść w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodaj mąkę, jajo i sól. Mieszaj do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby przyśpieszyć proces wyrastania ciasta, możesz nagrzać piekarnik do 40 stopni i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekaj aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie podziel je na kawałki. Waga standardowych bułek do burgera waha się w granicach 80-110 g. Z każdej porcji ciasta formuj kulkę, zagniatając jej brzegi do środka. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą delikatnie spłaszcz dłonią.
Proces wyrastania powtarza się tak, jak wcześniej. Jeśli chcesz przykryć bułki folią, posmaruj ją olejem i dopiero wtedy połóż na bułkach - dzięki temu nie przyklei się do bułek. Gdy bułki wyrosną, posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką czy sezamem. Piecz w 180 stopniach ok. 20 min. Czas zależy od wielkości bułek. Kontroluj: jeśli się zarumienią od góry i dołu, to znak, że czas je wyjąć z pieca. Po upieczeniu najlepiej odłożyć je na kratkę do wystygnięcia.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"

Obraz
© Zioła na talerzu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne