Lubisz majonez? Oto jak wpłynie na twój organizm, gdy zjesz go za dużo
Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu, w końcu ten produkt jest kluczowym składnikiem wielu świątecznych potraw. Ten smaczny i delikatny w smaku sos ma jednak swoje skutki uboczne, o których nie mówi się prawie wcale.
Majonez znajdziemy w większości polskich lodówek, co dowodzi, jak bardzo jest on zakorzeniony w naszej kulinarnej tradycji. Używamy go do kanapek, sałatek, marynat, a nawet... placuszków. Rzadko jednak pamiętamy o tym, jaki jest kaloryczny, a 1 łyżka majonezu to 170 kcal i 20 g tłuszczu. Osoby na diecie odchudzającej powinny ograniczać jego spożycie i zastąpić go np. jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim. Niestety wysoka kaloryczność majonezu to nie jest jego jedyna wada, bo spożywanie go w nadmiarze może mieć również inne skutki uboczne, a nie "tylko" przybranie na wadze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu
Negatywne efekty jedzenia majonezu
Podwyższa poziom cukru we krwi
Choć majonez nie jest w smaku słodki, to niestety często w jego składzie znajdziemy sporą dawkę cukru, co jest szczególnie złą informacją dla cukrzyków. W łyżce zwykłego majonezu może znajdować się 1 g cukru, a w wersji light potrafi to być nawet 4 g. Jeśli masz problemy z poziomem cukru, to bądź ostrożny w spożyciu majonezu, a już zwłaszcza unikaj wersji light.
Podnosi ciśnienie krwi
W majonezie znajdziemy dużo tłuszczu, co może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi. Taki stan z kolei zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak zawał serca lub udar mózgu. Z tego powodu warto regularnie kontrolować swoje ciśnienie za pomocą ciśnieniomierza.
Jest kaloryczny
Tak jak wspomniałam wcześniej, majonez jest bardzo kaloryczny, co jest zasługą tego, że składa się przede wszystkim z oleju. Z tego powodu warto dodawać go do posiłków jedynie okazjonalnie. Inaczej łatwo o przekroczenie swojego zapotrzebowania kalorycznego, co będzie skutkować przybieraniem na wadze.
Zwiększa ryzyko chorób serca
Duża ilość tłuszczów nasyconych w majonezie może także prowadzić do problemów z podwyższonym cholesterolem, który może skutkować chorobami układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycą.
Może prowadzić do złego samopoczucia
Spożywanie czegokolwiek w nadmiarze może odbić się negatywnie na naszym samopoczuciu i nie inaczej jest z majonezem. Zbyt częste dodawanie go do posiłków może skutkować m.in. bólami głowy, uczuciem osłabienia czy nudnościami. Skąd takie reakcje? Po pierwsze spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu w krótkim czasie obciąża układ trawienny. Po drugie sklepowy majonez niekiedy zawiera konserwanty i sztuczne dodatki, dzięki którym stoi potem w lodówce przez wiele miesięcy bez psucia się, a jednocześnie funduje nam pogorszenie samopoczucia.
Skład majonezu jest istotny
Nie musisz być radykalny i zupełnie rezygnować z majonezu, wystarczy tylko trochę ograniczyć jego spożycie dla własnego dobra. Kupując sklepowy majonez, koniecznie zwracaj uwagę na etykietę ze składem. Zdecydowanie zdrowszą opcją jest zrobienie domowego majonezu, bo wtedy masz kontrolę nad wszystkimi jego składnikami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.