Jak zrobić domowy majonez?

Domowy majonez na pewno w wielu wypadkach będzie smaczniejszy niż ten, który kupimy w sklepie. Do jego przyrządzenie nie potrzebujemy wymyślnych składników, a dziś w dobie znakomitych mikserów i blenderów nie musimy już go mozolnie ubijać, jak to miało miejsce jeszcze kilkanaście lat temu.

majonezDomowy majonez
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jak się zabrać do robienia majonezu? Najpierw przygotujmy składniki, pamiętając o tym, że wszystkie muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę. Wyjmujemy je więc odpowiednio wcześniej z lodówki. Potrzebujemy: trzy żółtka jajek, jedno całe jajko, łyżkę musztardy, sok z połówki cytryny, dwie szklanki oleju rzepakowego, pół łyżeczki cukru pudru, sól i biały pieprz.

Domowy majonez krok po kroku

Jajka parzymy we wrzątku, do wysokiego naczynia wbijamy żółtka i całe jajko. Następnie dodajemy musztardę, w zależności od upodobań może być to musztarda łagodna lub ostra. Najlepsza będzie sarepska, lub inna jasna odmiana, dzięki czemu nasz majonez będzie miał ładną kremową barwę. Następnie dodajemy sok z cytryny, choć możemy go również zastąpić octem albo sokiem z limonki.

Dodajemy sól, pieprz i cukier. Teraz uruchamiamy blender na niskich obrotach, lekko miksujemy zawartość naczynia i powoli, małą strużką wlewamy olej, cały czas ubijając. Najlepszy będzie olej rzepakowy, który jest najbardziej neutralny w smaku. Jeśli jednak chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak majonezu, możemy dolewać inne rodzaje oleju lub nawet oliwę z oliwek.

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a majonez zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję, przekładamy go do wyparzonych słoiczków i wstawiamy do lodówki. Taki majonez może stać nawet kilka tygodni.

Przepis na wegański majonez. Jest prostszy niż może się wydawać

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀