Jak zrobić domowy majonez?

Domowy majonez na pewno w wielu wypadkach będzie smaczniejszy niż ten, który kupimy w sklepie. Do jego przyrządzenie nie potrzebujemy wymyślnych składników, a dziś w dobie znakomitych mikserów i blenderów nie musimy już go mozolnie ubijać, jak to miało miejsce jeszcze kilkanaście lat temu.

majonezDomowy majonez
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jak się zabrać do robienia majonezu? Najpierw przygotujmy składniki, pamiętając o tym, że wszystkie muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę. Wyjmujemy je więc odpowiednio wcześniej z lodówki. Potrzebujemy: trzy żółtka jajek, jedno całe jajko, łyżkę musztardy, sok z połówki cytryny, dwie szklanki oleju rzepakowego, pół łyżeczki cukru pudru, sól i biały pieprz.

Domowy majonez krok po kroku

Jajka parzymy we wrzątku, do wysokiego naczynia wbijamy żółtka i całe jajko. Następnie dodajemy musztardę, w zależności od upodobań może być to musztarda łagodna lub ostra. Najlepsza będzie sarepska, lub inna jasna odmiana, dzięki czemu nasz majonez będzie miał ładną kremową barwę. Następnie dodajemy sok z cytryny, choć możemy go również zastąpić octem albo sokiem z limonki.

Dodajemy sól, pieprz i cukier. Teraz uruchamiamy blender na niskich obrotach, lekko miksujemy zawartość naczynia i powoli, małą strużką wlewamy olej, cały czas ubijając. Najlepszy będzie olej rzepakowy, który jest najbardziej neutralny w smaku. Jeśli jednak chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak majonezu, możemy dolewać inne rodzaje oleju lub nawet oliwę z oliwek.

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a majonez zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję, przekładamy go do wyparzonych słoiczków i wstawiamy do lodówki. Taki majonez może stać nawet kilka tygodni.

Przepis na wegański majonez. Jest prostszy niż może się wydawać

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥