Trwa ładowanie...
d3xbsh9

Lukier

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Lukier w cukiernictwie wykorzystuje się głównie do dekoracji drożdżówek, ciast i deserów. Jest słodki i bardzo smaczny.

Lukier to stały element cukierniczych wypieków. Dekoruje się nim drożdżówki, ciasta, ciasteczka, pierniki, tradycyjne babki i pyszne pączki. Oprócz tego, że uatrakcyjnia wygląd naszych wyrobów, wpływa także na ich smak. Wystarczy niewielka ilość tej białej polewy, a nasz wypiek od razu stanie się dużo słodszy. Ale jak się okazuje, ten uniwersalny i wszechobecny dziś lukier powstał przez pomyłkę. Jak to się stało?

Kiedyś produkty cukiernicze zatapiało się w syropie cukrowym – była to jedna z najbardziej popularnych metod konserwacji. Prawdopodobnie któregoś dnia ktoś nieuważnie wsypał do syropu zbyt dużo cukru. Jak się później okazało, z gęstego syropu powstała bardzo gęsta i pyszna polewa. Tak przez pomyłkę powstał lukier. Z czasem cukiernicy zauważyli, że można z niego tworzyć różne dekoracyjne ozdoby: bryły i figury. Co więcej, biały lukier można było też barwić. Dodatek buraka sprawiał, że polewa stawała się czerwona, szafran wykorzystywano do barwienia na żółto, a płatki chabru pozwalały uzyskać kolor niebieski.

Lukier – rodzaje
W cukiernictwie najczęściej wykorzystuje się lukier cukierniczy, czyli popularną glazurę. Wytwarza się ją z cukru pudru oraz wody soku z cytryny lub mleka. Takim lukrem możemy polewać nasze wypieki. Świetnie nadaje się także do przyklejania sypkich dodatków np. wiórków kokosowych czy posypek.

Z cukru pudru i ubitych białek wykonuje się natomiast lukier królewski. Wykorzystuje się go do ozdabiania ciast, ciastek, babeczek oraz tortów. Z lukru królewskiego wykonuje się również elementy dekoracyjne w formie jadalnych kwiatów, serc lub innych stojących figur.

W cukiernictwie wykorzystuje się także lukier plastyczny. Używa się go głównie do powlekania wypieków oraz tworzenia dekoracji. Jest również niezastąpiony przy produkcji okazałych tortów w stylu angielskim. Lukier królewski wytwarza się z cukru pudru oraz żelatyny.

Powszechną praktyką w cukiernictwie jest także barwienie lukru. W tym celu dodaje się specjalne barwniki spożywcze, które nadają naszej polewie bardzo intensywnej barwy. Można także sięgnąć po naturalne sposoby. Przykładowo sok z wiśni lub jagód zabarwi nasz lukier na różne odcienie czerwieni. Jeśli zależy nam na uzyskaniu koloru żółtego, do lukru możemy dodać kurkumy.

d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9