Lukier

Lukier w cukiernictwie wykorzystuje się głównie do dekoracji drożdżówek, ciast i deserów. Jest słodki i bardzo smaczny.

Lukier to stały element cukierniczych wypieków. Dekoruje się nim drożdżówki, ciasta, ciasteczka, pierniki, tradycyjne babki i pyszne pączki. Oprócz tego, że uatrakcyjnia wygląd naszych wyrobów, wpływa także na ich smak. Wystarczy niewielka ilość tej białej polewy, a nasz wypiek od razu stanie się dużo słodszy. Ale jak się okazuje, ten uniwersalny i wszechobecny dziś lukier powstał przez pomyłkę. Jak to się stało?

Kiedyś produkty cukiernicze zatapiało się w syropie cukrowym – była to jedna z najbardziej popularnych metod konserwacji. Prawdopodobnie któregoś dnia ktoś nieuważnie wsypał do syropu zbyt dużo cukru. Jak się później okazało, z gęstego syropu powstała bardzo gęsta i pyszna polewa. Tak przez pomyłkę powstał lukier. Z czasem cukiernicy zauważyli, że można z niego tworzyć różne dekoracyjne ozdoby: bryły i figury. Co więcej, biały lukier można było też barwić. Dodatek buraka sprawiał, że polewa stawała się czerwona, szafran wykorzystywano do barwienia na żółto, a płatki chabru pozwalały uzyskać kolor niebieski.

Lukier – rodzajeW cukiernictwie najczęściej wykorzystuje się lukier cukierniczy, czyli popularną glazurę. Wytwarza się ją z cukru pudru oraz wody soku z cytryny lub mleka. Takim lukrem możemy polewać nasze wypieki. Świetnie nadaje się także do przyklejania sypkich dodatków np. wiórków kokosowych czy posypek.

Z cukru pudru i ubitych białek wykonuje się natomiast lukier królewski. Wykorzystuje się go do ozdabiania ciast, ciastek, babeczek oraz tortów. Z lukru królewskiego wykonuje się również elementy dekoracyjne w formie jadalnych kwiatów, serc lub innych stojących figur.

W cukiernictwie wykorzystuje się także lukier plastyczny. Używa się go głównie do powlekania wypieków oraz tworzenia dekoracji. Jest również niezastąpiony przy produkcji okazałych tortów w stylu angielskim. Lukier królewski wytwarza się z cukru pudru oraz żelatyny.

Powszechną praktyką w cukiernictwie jest także barwienie lukru. W tym celu dodaje się specjalne barwniki spożywcze, które nadają naszej polewie bardzo intensywnej barwy. Można także sięgnąć po naturalne sposoby. Przykładowo sok z wiśni lub jagód zabarwi nasz lukier na różne odcienie czerwieni. Jeśli zależy nam na uzyskaniu koloru żółtego, do lukru możemy dodać kurkumy.

Polewa czekoladowa do ciasta
WIDEO

Polewa czekoladowa do ciasta

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
8  domowych dodatków do deserów

8 domowych dodatków do deserów

Wyjątkowe dekoracje na Wielkanoc

Wyjątkowe dekoracje na Wielkanoc

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Tłusty czwartek - jak kupić dobry pączek?

Tłusty czwartek - jak kupić dobry pączek?

Magdalena Pomorska Magdalena Pomorska