8 domowych dodatków do deserów
Żeby domowe galaretki, budynie czy lody były przepyszne, a nie tylko smaczne, najlepiej podawać je w towarzystwie dodatków – i to nie tylko owoców. Sprawdź nasze propozycje, czym wzbogacić serwowane w domu słodkości.
Dżem chia
Zapomnij o dżemach ze sklepu, zwłaszcza wysokosłodzonych. Pysznym i zdrowym dodatkiem do domowego deseru będzie dżem z nasionami szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Jak go zrobić? Porcję (np. szklankę) dowolnych owoców – truskawek, borówek – dokładnie myjemy i umieszczamy w rondelku razem z 2 łyżkami nasion chia, 2 łyżkami cukru kokosowego, syropu z agawy, syropu klonowego albo miodu i odrobiną soku z cytryny. Całość gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną (przez ok. 15–20 minut), po czym odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia. Domowy dżem chia pasuje do wszystkiego. Możesz nim posmarować np. plasterki banana albo ciasteczka owsiane.
Czekolada
Czekolada, królowa słodyczy, pasuje niemal do każdego deseru. Najłatwiej i najszybciej taką polewę przygotujesz, roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej – pokruszoną czekoladę umieść w rondelku (uważaj, żeby nie dostała się do niego ani kropla wody!), a rondelek postaw na naczyniu z gotującą się wodą. Czekolada rozpuści się pod wpływem gorąca. Dla uzyskania lepszej konsystencji, do roztopionej czekolady dodaj odrobinę oleju kokosowego albo masła.
Inny sposób na przygotowanie polewy czekoladowej: w rondelku umieść olej kokosowy, kakao, syrop klonowy/syrop z agawy/miód i podgrzewaj delikatnie, aż składniki się połączą. Ewentualnie dodaj odrobinę mleka, żeby całość miała lepszą konsystencję. Można też ostrym nożem zeskrobać czekoladę, która utworzy się w ruloniki.
Frużelina
Owoce w żelu to bardzo prosty sposób na ożywienie każdego deseru. Doskonale sprawdzają się na domowych gofrach, budyniach czy deserze typu panna cotta. Pasują też do naleśników, racuchów, pankejków oraz lodów. Frużelinę można także rozsmarować na torcie czy serniku. Do jej przygotowania najbardziej pasują wiśnie, truskawki, czereśnie, porzeczki, maliny. Można ją zrobić zarówno z owoców świeżych, jak i mrożonych. Umyte należy wsypać do garnuszka z cukrem (2–3 łyżki cukru na szklankę owoców) i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody), sok z cytryny i ewentualnie przyprawę (cynamon, kardamon)
. Zagotować, odstawić z ognia. Czasem do tak przygotowanej frużeliny dodaje się niewielką ilość żelatyny.
Beziki
Stanowią nie tylko dodatek, ale również podstawę wielu deserów, m.in. słodkiego Eton Mess. Domowe beziki rozpływają się w ustach i są przepysznym dodatkiem do lodów czy wszelkich deserów podawanych w pucharkach. Wspaniale komponują się z bitą śmietaną, czekoladą, owocami w żelu albo świeżymi, prażonymi orzechami. Beziki robi się bardzo łatwo, choć wymaga to czasu. Białka należy ubić na sztywno, po czym partiami dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Pod koniec można też dodać odrobinę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Bezy piecze czy raczej suszy się w niskiej temperaturze (optymalnie 120–140 stopni) przez około godzinę.
Masło orzechowe
Jest świetnym i zdrowym dodatkiem do deserów różnego typu, zwłaszcza jeśli zrobisz je w domu. Przygotowanie jest bardzo proste, trzeba mieć tylko sprzęt dobrej jakości (malakser). Dowolne orzechy należy umieścić w naczyniu malaksera i miksować przez kilka/kilkanaście minut do uzyskania konsystencji masła. Do tak przygotowanego masła orzechowego można dodać szczyptę soli, cynamonu albo miodu lub innego słodu. Domowe masło orzechowe podaj z: plackami, naleśnikami, lodami, daktylami (jako ich nadzienie), ulubionym brownie. Można też umieścić je w szklance razem z pokruszonymi ciasteczkami, jogurtem albo gęstym kokosowym i owocami.
Lukier
Nie chyba bardziej znanego dodatku do ciast, pierników i ciasteczek niż lukier. Jego wykonanie jest banalne – z przepisem poradzi sobie nawet ten, kto do gotowania i pieczenia ma tzw. dwie lewe ręce. Żeby przygotować lukier, wystarczy umieścić w kubeczku cukier puder i stopniowo dodawać wodę albo sok z cytryny, cały czas ucierając, aż uzyska się konsystencję lukru. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj jeszcze trochę cukru pudru. Jeśli zbyt gęsta – dolej wodę albo sok z cytryny. Do lukru można dodać odrobinę barwnika spożywczego, aby nadać mu oryginalne zabarwienie. Wspaniale smakuje również lukier królewski, który robi się z cukru pudru (przesianego), soku z cytryny i białek.
Mleczko kokosowe
To bardzo dobry dodatek do deserów. Przypadnie do gustu każdemu, również osobom, które unikają nabiału i laktozy, czyli odmawiają sobie bitej śmietany. Z mleczka kokosowego można przygotować „wegańską bitą śmietanę” – gęstą część z puszki wystarczy ubić na sztywno, a pod koniec miksowania ewentualnie posłodzić do smaku (najlepiej cukrem pudrem albo w zdrowszej wersji ksylitolem, zmielonym np. w młynku do kawy). Ubite na sztywno mleczko kokosowe doskonale pasuje do świeżych owoców, zwłaszcza lekko kwaśnych (porzeczek, wiśni). Można nim posmarować babeczki, ciasteczka, porcję brownie albo desery podawane w szklance.
Inne
Na tym lista domowych dodatków do deserów się nie kończy. Do deserów pasują orzechy, najlepiej podpieczone na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Znakomitym dodatkiem jest kawa – zaparzona (i wystudzona) albo zmielona. Podobnie kakao lub dla alergika karob. Warto zawsze mieć zapas domowej granoli. Aby ją przygotować, dowolne płatki, orzechy i pestki należy piec do zezłocenia z dodatkiem dowolnego słodu. Pamiętaj również o świeżych ziołach – do deserów pasuje mięta, melisa, ale również bazylia. Ciekawym dodatkiem do deseru będzie sos przygotowany z masła orzechowego i zmiksowanych bananów, ewentualnie z dodatkiem mleczka kokosowego/jogurtu/mleka.