Trwa ładowanie...

Łosoś z kaszą jaglaną i carpaccio ze smoczego owocu

W kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Natalia Paździor, pierwsza zwyciężczyni polskiej edycji programu "MasterChef Junior". Popisowym daniem 11-latki jest kaczka. Jednak tym razem zwyciężczyni zaserwowała nam inne dania. Na stole pojawił się łosoś z kaszą jaglaną i salsą, carpaccio ze smoczego owocu oraz przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową.
Zobaczcie przepis na łososia z kaszą jaglaną i salsą.

d2pj29h
d2pj29h

W kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Natalia Paździor, pierwsza zwyciężczyni polskiej edycji programu "MasterChef Junior". Popisowym daniem 11-latki jest kaczka. Jednak tym razem zwyciężczyni zaserwowała nam inne przysmaki. Na stole pojawił się łosoś z kaszą jaglaną i salsą, carpaccio ze smoczego owocu oraz przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową. Zobaczcie przepis na łososia z kaszą jaglaną i salsą.

Składniki:

1/2 szklanka kaszy jaglanej
1 dojrzałe mango
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 nieduża posiekana szalotka
1/2 szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki posiekanej kolendry
czerwona cebula
sól, pieprz
2 filety z łososia każdy po ok. 150 g

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 1 szklankę wody, zagotować, wsypać kaszę, przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Doprawić solą. Rozgrzać olej w rondelku, dodać mango, paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodać cebulkę szalotkę, syrop klonowy i cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plasterki czerwonej cebuli i grillować po kilka minut z każdej strony aż zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Pokroić w kosteczkę i dodać do salsy z mango. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z jednej strony przez około 3 minuty,
aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2-3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby. Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, rozłożyć salsę i posypać kolendrą.

d2pj29h
d2pj29h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj