Łosoś z kaszą jaglaną i carpaccio ze smoczego owocu
W kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Natalia Paździor, pierwsza zwyciężczyni polskiej edycji programu "MasterChef Junior". Popisowym daniem 11-latki jest kaczka. Jednak tym razem zwyciężczyni zaserwowała nam inne dania. Na stole pojawił się łosoś z kaszą jaglaną i salsą, carpaccio ze smoczego owocu oraz przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową.
Zobaczcie przepis na łososia z kaszą jaglaną i salsą.
W kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Natalia Paździor, pierwsza zwyciężczyni polskiej edycji programu "MasterChef Junior". Popisowym daniem 11-latki jest kaczka. Jednak tym razem zwyciężczyni zaserwowała nam inne przysmaki. Na stole pojawił się łosoś z kaszą jaglaną i salsą, carpaccio ze smoczego owocu oraz przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową. Zobaczcie przepis na łososia z kaszą jaglaną i salsą.
Składniki:
1/2 szklanka kaszy jaglanej
1 dojrzałe mango
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 nieduża posiekana szalotka
1/2 szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki posiekanej kolendry
czerwona cebula
sól, pieprz
2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 1 szklankę wody, zagotować, wsypać kaszę, przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Doprawić solą. Rozgrzać olej w rondelku, dodać mango, paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodać cebulkę szalotkę, syrop klonowy i cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plasterki czerwonej cebuli i grillować po kilka minut z każdej strony aż zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Pokroić w kosteczkę i dodać do salsy z mango. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z jednej strony przez około 3 minuty,
aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2-3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby. Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, rozłożyć salsę i posypać kolendrą.