Łosoś z kaszą jaglaną i carpaccio ze smoczego owocu

W kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Natalia Paździor, pierwsza zwyciężczyni polskiej edycji programu "MasterChef Junior". Popisowym daniem 11-latki jest kaczka. Jednak tym razem zwyciężczyni zaserwowała nam inne dania. Na stole pojawił się łosoś z kaszą jaglaną i salsą, carpaccio ze smoczego owocu oraz przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową.
Zobaczcie przepis na łososia z kaszą jaglaną i salsą.

W kuchni "Dzień Dobry TVN" gotowała Natalia Paździor, pierwsza zwyciężczyni polskiej edycji programu "MasterChef Junior". Popisowym daniem 11-latki jest kaczka. Jednak tym razem zwyciężczyni zaserwowała nam inne przysmaki. Na stole pojawił się łosoś z kaszą jaglaną i salsą, carpaccio ze smoczego owocu oraz przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową. Zobaczcie przepis na łososia z kaszą jaglaną i salsą.

Składniki:

1/2 szklanka kaszy jaglanej
1 dojrzałe mango
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 nieduża posiekana szalotka
1/2 szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki posiekanej kolendry
czerwona cebula
sól, pieprz
2 filety z łososia każdy po ok. 150 g

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 1 szklankę wody, zagotować, wsypać kaszę, przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Doprawić solą. Rozgrzać olej w rondelku, dodać mango, paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodać cebulkę szalotkę, syrop klonowy i cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plasterki czerwonej cebuli i grillować po kilka minut z każdej strony aż zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Pokroić w kosteczkę i dodać do salsy z mango. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z jednej strony przez około 3 minuty,
aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2-3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby. Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, rozłożyć salsę i posypać kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać