Lody tylko dla twardzieli
Smak lodów śmietankowych, waniliowych, truskawkowych czy kakaowych znamy wszyscy. Zajadamy się tymi mrożonymi deserami nie tylko latem, ale przez cały rok. Przyzwyczajenia smakowe Polaków znają producenci lodów - dla nas eksperymenty nie są zbyt mile widziane. Jednak twórcy mrożonych deserów na świecie pozwalają sobie na wiele innowacji. Tworzą zestawy, które nas dziwią i zaskakują. A czasem nawet brzydzą. Oto najbardziej ekstremalne wersje lodów.
Nietypowe lodowe przekąski
Smak lodów śmietankowych, waniliowych, truskawkowych czy kakaowych znamy wszyscy. Zajadamy się tymi mrożonymi deserami nie tylko latem, ale przez cały rok. Przyzwyczajenia smakowe Polaków znają producenci lodów - dla nas eksperymenty nie są zbyt mile widziane. Jednak twórcy mrożonych deserów na świecie pozwalają sobie na wiele innowacji. Tworzą zestawy, które nas dziwią i zaskakują. A czasem nawet brzydzą. Oto najbardziej ekstremalne wersje lodów.
Lody buraczane
Buraki z lodami raczej się nie kojarzą. Samo warzywo ma zresztą tyle samo zwolenników, co zagorzałych wrogów. Chodzi tu głównie o ich smak - intensywny, ziemisty i bardzo wyrazisty. Buraki mają jednak pewną cechę, która zachwyca wszystkich - kolor. Przechodzący w fiolet róż jest tak piękny, że sok z buraków wykorzystywany jest do barwienia wielu potraw. Kulinarne wykorzystanie buraków nie ominęło również słodyczy, w tym lodów. We Włoszech wytrawne lody buraczane są bardzo popularne. Powoli też takie desery pojawiają się w polskich lodziarniach.
Lody śledziowe
Przez lata synonimem dziwnego jedzenia były pochodzące z Islandii lody ze... śledzi. Rozdrobnione i pozbawione ości ryby mieszane są ze śmietanką, pieprzem i cebulą, a potem mrożone w maszynce do lodów. Tworzy się w ten sposób bardzo dziwne danie, które jednak znajduje swoich fanów. Ciekawostką jest to, że lody śledziowe podawane są... fokom w oceanariach. Te przepiękne ssaki przepadają za lodowym smakołykiem.
Lody Gazpacho
Gazpacho to hiszpański chłodnik przygotowywany z surowych pomidorów miksowanych z czosnkiem, papryką i czerstwym chlebem. Ta zupa jest obecna w każdej restauracji. Dlatego też nie dziwią lody o takim samym smaku, które również znajdziemy na Półwyspie Iberyjskim, ale i w innych regionach Europy i świata. Do lodów gazpacho nie dodaje się jednak chleba. Śmietankę mieszamy jedynie z przetartymi pomidorami i małymi kawałeczkami papryki. Po doprawieniu mieszankę się mrozi. Dziwne? Tak. Jednak zdaniem wieli - pyszne.
Lody z koniny
Najbardziej ekstremalne wersje lodów pochodzą z kraju, w którym nie ma kulinarnych ograniczeń - czyli z Japonii. Tamtejsi kucharze nie boją się eksperymentów. Wymyślają dania, o których Europejczycy nawet by nie pomyśleli. Konina to mięso w Europie praktycznie zapomniane, w Japonii popularne. Dlatego też firma Basashi wyprodukowała lody z dodatkiem koniny. Podobno wyczuwalne są w nich kawałeczki mięsa.
Lody łososiowe
Łosoś jest rybą, którą można jeść na surowo, ale najbardziej ekskluzywną wersją jest łosoś wędzony. W produkowanych w Szwecji lodach znajdziemy zmiksowanego łososia wędzonego i nieodzowny dodatek - koperek. To połączenie smakowe tworzy jedno z najbardziej popularnych szwedzkich dań - gravlaksa, czyli świeżego łososia peklowanego w soli i koperku. W lodach smak ryby i przyprawy jest jeszcze mocniejszy. Kucharze skandynawscy często wykorzystują takie lody jako dodatek do innych dań rybnych.
Lody curry
Ostre potrawy azjatyckie stały się bardzo znane i popularne. Indyjskie curry jest ostre, aromatyczne i sycące. Dlaczego więc nie wykorzystać składników curry do produkcji lodów? W Wielkiej Brytanii lody marchewkowe aromatyzowane ostrymi korzeniami są do kupienia w wielu lodziarniach. Najczęściej robione są one na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem ostrej papryki, garam masali, imbiru i pieprzu. Często, dla koloru, dodaje się do takich lodów zmiksowaną marchewkę lub dynię.
Lody burbonowe
Lody z alkoholem? To nie nowość, choć najczęściej alkohol dodawany jest do lodów jako polewa. W lodziarni Humphrey Slocombe w San Francisco powstały jednak lody, w których alkohol nie jest dodatkiem, a podstawą deseru. Do śmietanki dodawany jest dobrej jakości burbon. Jedna kulka odpowiada jednemu kieliszkowi burbona. Dlatego też to nie tylko lody dla twardzieli, ale dla dorosłych dorosłych twardzieli. Wyłącznie.
Lody oscypkowe
W Polsce także zaczynamy eksperymenty smakowe. W jednej z wrocławskich lodziarni do niedawna można było spróbować lodów przygotowywanych z jednego z najsłynniejszych polskich serów - owczego oscypka. Oczywiście do produkcji lodów używa się oscypka świeżego, a nie wędzonego, który ma zbyt intensywny smak. Starty drobno ser mieszany jest z mlekiem lub śmietanką, doprawiany tajemniczymi składnikami i mrożony w maszynie. Może takie lody powinny stać się naszym przebojem eksportowym?
Lody haggis
Szkockie danie narodowe jest uważane za jedno z najobrzydliwszych potraw świata. To haggis, czyli owczy żołądek wypełniony owsem i owczymi wnętrznościami, a następnie gotowany do miękkości. Ten szkocki salceson ma bardzo ostry, charakterystyczny smak. Jeśli jednak haggis zmiksujemy i połączymy ze śmietaną, a potem zamrozimy, dostajemy danie o lżejszym aromacie. Lody z kawałeczkami haggis są tak atrakcyjne dla miłośników ekstremalnych doznań, że możemy je kupić nawet w słynnym londyńskim Harrodsie.
AD/mp/WP Kuchnia