Letnia zupa z kurkami
W lasach pojawiły się kurki. Jednak ci, którzy nie lubią lub nie mogą wybrać się na grzybobranie, nie muszą rezygnować z tych grzybów. Bez problemu dostaniemy je w sklepach i na bazarach. Warto zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie ma w nich robaków, tak jak w innych grzybach. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Na obiad proponujemy pyszną zupę kurkową.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 200 g kurek,
 - 2 cebule,
 - 2 łyżki masła klarowanego,
 - 3 marchewki,
 - 0,5 selera,
 - 1 cała cebula,
 - 4 duże ziemniaki,
 - 1,5 bulionu drobiowego,
 - Szklanka kremówki,
 - 0,5 łyżeczki majeranku suszonego,
 - natka pietruszki lub koperek,
 - sól i pieprz.
 
Przepis
Odłóż jedną cebulę. Resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuść łyżkę masła. Włóż warzywa i smaż, aż delikatnie się zrumienią. Po tym czasie wlej do garnka bulion i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Odlej 1/3 część zupy i zblenduj. Przelej z powrotem do garnka. Kurki opłucz i oczyść. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki, małe zostaw w całości. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś ok. 5 minut. Przełóż do zupy. Śmietanę zahartuj i wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z grzankami i posiekaną natką.