Lepiej mniej niż więcej. Te produkty należy ograniczyć
Niezdrowe jedzenie
Pewnych produktów lepiej nie jeść, ponieważ nie wpływają dobrze na zdrowie. Nie wszystkie warzywa i owoce są wskazane, niektóre lepiej wyłączyć z diety. Przypominamy listę produktów, którą warto zapamiętać, aby nie popełniać błędów w sklepie.
Jeśli chodzi o niezdrowe jedzenie, to kartofle niczym bumerang nieustannie wracają na pierwszy plan. Ziemniaków nie powinny jeść osoby po 50-tce, ale młodsze pokolenie też może ich unikać. Kaloryczność wynosi 69 kcal/100 g dla ziemniaków wczesnych i 85 kcal/100 g dla późnych. W 100g znajdziemy 2g białka, 19g węglowodanów i 0g tłuszczu. Ziemniaków należy unikać ze względu na solaninę, czyli związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze.
Cała prawda o antybiotykach w drobiu
Banany
Banany są często podstawowym produktem w wielu kuchniach. Są dodawane do naleśników, koktajli, ciast czy deserów. Z uwagi na kaloryczność owoców, nie wolno ich jeść w dużych ilościach. W 100g bananów jest ok. 90 kalorii. - Jeśli próbujesz schudnąć, lepiej jedz mniej skrobiowe owoce - przekonuje autorka książki o odżywianiu Lauren Slayton w "Daily Mail".
Kukurydza
Sezon na kukurydzę powoli się zbliża, ale to nie oznacza, że od razu należy biec po nią do sklepu. W 100 gramach ziaren kukurydzy znajdziemy około 390 kalorii. Jeśli usmażymy ją w oleju, będzie ich znacznie więcej. Dawniej kukurydzą również często karmiono krowy, aby utuczyć je przed ubojem. Można sobie zatem wyobrazić, jak szkodliwa jest dla organizmu. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego produktu, to najzdrowsza jest surowa i prażona.
Kokos
Według "New York Times" kokos to "modny superfood, który jest szkodliwy dla serca". Choć ma znakomity smak, to jest nasycony tłuszczem, cukrem i kaloriami. W 100 gramach produktu znajdziemy około 350 kalorii. - Ostrzegam pacjentów z wysokim cholesterolem lub chorobą serca przed spożywaniem kokosów - ostrzega Kate Patton, dietetyczka z Cleveland Clinic's Heart i Vascular Institute.
Arbuz
Arbuz to doskonałe orzeźwienie, ponieważ w niemal 92 proc. składa się z wody. Jest również niskokaloryczny, bo w 100 gramach owocu jest około 30 kalorii. Arbuz nie jest jednak polecany cukrzykom, ponieważ jest skoncentrowanym źródłem węglowodanów z dużym poziomem glikemii. Zjedzenie go może spowodować szybkie podniesienie stężenia cukru we krwi. Na 7,55 grama węglowodanów przypada ok. 6,2 cukrów prostych, czyli tych "złych".