Trwa ładowanie...
djxqrkr
13-10-2017 11:30

Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne

Przepis

Leniwe są idealnie mięciutkie, dynia cały czas jest przyjemnie chrupka, a do tego aromatyczna szalotka, czosnek, papryczka i pietruszka. Idealny obiad na jesienne, kuchenne lenistwo. Przepis z 1904 roku Marty Norkowskiej odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

djxqrkr
4.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
  • masło i olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła do ciasta leniwego
  • szczypta soli, pieprzu
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szt żółtek
  • 250 g twarogu
  • garść ulubionych orzechów, np.: pinii, włoskich, pekanów, słonecznika
  • 1 szt ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt natki pietruszki
  • 2 szt szalotek
  • 350 g dyni
Przepis

Najpierw przygotowujemy dynię: myjemy, osuszamy i obieramy ją ze skórki. Kroimy na małą kostkę i wrzucamy do zimnej wody. Dynia będzie się w niej gotowała do pierwszego zagotowania. Kroimy na kostkę szalotkę, siekamy drobno papryczkę, kroimy w plasterki czosnek, siekamy też spory pęczek pietruszki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kroplę oleju rzepakowego. Dodajemy szalotkę i czekamy, aż się zeszkli. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i nożyczkami nacinam nad patelnią gałązki rozmarynu. Dodajemy czosnku, papryczkę i w końcu pietruszkę. Podduszamy przez ok. 7 minut. W tym czasie dynia powinna się już zagotować, dlatego odlewamy wodę i dodajemy odsączoną dynię na patelnię. Mieszamy wszystko i zostawiamy na małym ogniu.
Na osobnej patelni podprażamy orzechy: słonecznik, orzeszki pinii, włoskie, laskowe, pekan - w zależności, na jakie mam ochotę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, żółtko, masło i sól. Łączymy składniki za pomocą ręki i ugniatamy jednolitą kulkę. Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, dzielę je dna dwie części i z każdej formujemy podłużny wałek. Spłaszczamy uformowany "sznurek" i kroimy na ukośne pierożki leniwe. Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jak tylko wypłyną, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane leniwe i pilnujemy, żeby się ładnie zrumieniły. Dodajemy do nich dynię, mieszamy wszystko i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy całość odrobiną posiekanej natki pietruszki i prażonymi orzechami.
Zobacz także: pyszna bez kremem

Polecamy wideo: brioszki z powidłami

Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djxqrkr
djxqrkr
djxqrkr
djxqrkr
Więcej tematów
djxqrkr