Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne
Leniwe są idealnie mięciutkie, dynia cały czas jest przyjemnie chrupka, a do tego aromatyczna szalotka, czosnek, papryczka i pietruszka. Idealny obiad na jesienne, kuchenne lenistwo. Przepis z 1904 roku Marty Norkowskiej odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
- masło i olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła do ciasta leniwego
- szczypta soli, pieprzu
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 1 szt żółtek
- 250 g twarogu
- garść ulubionych orzechów, np.: pinii, włoskich, pekanów, słonecznika
- 1 szt ostrej papryczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt natki pietruszki
- 2 szt szalotek
- 350 g dyni
Najpierw przygotowujemy dynię: myjemy, osuszamy i obieramy ją ze skórki. Kroimy na małą kostkę i wrzucamy do zimnej wody. Dynia będzie się w niej gotowała do pierwszego zagotowania. Kroimy na kostkę szalotkę, siekamy drobno papryczkę, kroimy w plasterki czosnek, siekamy też spory pęczek pietruszki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kroplę oleju rzepakowego. Dodajemy szalotkę i czekamy, aż się zeszkli. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i nożyczkami nacinam nad patelnią gałązki rozmarynu. Dodajemy czosnku, papryczkę i w końcu pietruszkę. Podduszamy przez ok. 7 minut. W tym czasie dynia powinna się już zagotować, dlatego odlewamy wodę i dodajemy odsączoną dynię na patelnię. Mieszamy wszystko i zostawiamy na małym ogniu.
Na osobnej patelni podprażamy orzechy: słonecznik, orzeszki pinii, włoskie, laskowe, pekan - w zależności, na jakie mam ochotę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, żółtko, masło i sól. Łączymy składniki za pomocą ręki i ugniatamy jednolitą kulkę. Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, dzielę je dna dwie części i z każdej formujemy podłużny wałek. Spłaszczamy uformowany "sznurek" i kroimy na ukośne pierożki leniwe. Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jak tylko wypłyną, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane leniwe i pilnujemy, żeby się ładnie zrumieniły. Dodajemy do nich dynię, mieszamy wszystko i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy całość odrobiną posiekanej natki pietruszki i prażonymi orzechami.
Zobacz także: pyszna bez kremem
src="https://d.wpimg.pl/1645760715--148026329/bezz.jpg"/>
Polecamy wideo: brioszki z powidłami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze