Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne

Leniwe są idealnie mięciutkie, dynia cały czas jest przyjemnie chrupka, a do tego aromatyczna szalotka, czosnek, papryczka i pietruszka. Idealny obiad na jesienne, kuchenne lenistwo. Przepis z 1904 roku Marty Norkowskiej odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszneLeniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
  • masło i olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła do ciasta leniwego
  • szczypta soli, pieprzu
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szt żółtek
  • 250 g twarogu
  • garść ulubionych orzechów, np.: pinii, włoskich, pekanów, słonecznika
  • 1 szt ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt natki pietruszki
  • 2 szt szalotek
  • 350 g dyni

Przepis

Najpierw przygotowujemy dynię: myjemy, osuszamy i obieramy ją ze skórki. Kroimy na małą kostkę i wrzucamy do zimnej wody. Dynia będzie się w niej gotowała do pierwszego zagotowania. Kroimy na kostkę szalotkę, siekamy drobno papryczkę, kroimy w plasterki czosnek, siekamy też spory pęczek pietruszki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kroplę oleju rzepakowego. Dodajemy szalotkę i czekamy, aż się zeszkli. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i nożyczkami nacinam nad patelnią gałązki rozmarynu. Dodajemy czosnku, papryczkę i w końcu pietruszkę. Podduszamy przez ok. 7 minut. W tym czasie dynia powinna się już zagotować, dlatego odlewamy wodę i dodajemy odsączoną dynię na patelnię. Mieszamy wszystko i zostawiamy na małym ogniu.
Na osobnej patelni podprażamy orzechy: słonecznik, orzeszki pinii, włoskie, laskowe, pekan - w zależności, na jakie mam ochotę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, żółtko, masło i sól. Łączymy składniki za pomocą ręki i ugniatamy jednolitą kulkę. Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, dzielę je dna dwie części i z każdej formujemy podłużny wałek. Spłaszczamy uformowany "sznurek" i kroimy na ukośne pierożki leniwe. Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jak tylko wypłyną, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane leniwe i pilnujemy, żeby się ładnie zrumieniły. Dodajemy do nich dynię, mieszamy wszystko i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy całość odrobiną posiekanej natki pietruszki i prażonymi orzechami.
Zobacz także: pyszna bez kremem

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości