Lekko, smacznie, na parze. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne dnia w jednym urządzeniu
W codziennym pędzie życia przyrządzanie zdrowych, a do tego smacznych dań może być prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście istnieją urządzenia, które będą nieocenionym wsparciem w osiągnięciu tego celu. Przeczytaj, jak gotować lekko, szybko i ze smakiem.
Nie ma wątpliwości, że najzdrowsze i najsmaczniejsze posiłki to te przygotowane w zaciszu własnego domu. Jednak szybkie tempo życia i natłok obowiązków sprawiają, że zamiast spędzać czas w kuchni, wolimy postawić na gotowe dania, których smak znamy i lubimy, a co więcej – wystarczy je jedynie podgrzać. Zdrowe jedzenie kojarzy się z dużym nakładem czasu i żmudnym, wielogodzinnym staniem przy garnkach, a do tego często (niesprawiedliwie!) uważamy je za mdłe i całkowicie pozbawione walorów smakowych. Na szczęście, nie musi tak być.
Technologia wychodzi naprzeciw naszym potrzebom, dzięki czemu też możemy przyrządzać różnorodne dania i wypieki, oszczędzając czas, a także ciesząc się wybornym smakiem. W czym tkwi sekret? Odpowiedź brzmi: para, a sprawcą tej kuchennej rewolucji jest piekarnik, który potrafi gotować, dusić i piec z wykorzystaniem najzdrowszych technik obróbki termicznej, a przy tym zachować wszystkie walory smakowe przyrządzanych potraw. Ale po kolei. Najpierw wyjaśnijmy, co takiego potrafi para i dlaczego posiłki przygotowane z jej udziałem smakują tak wybornie.
Para buch, garnki w ruch
Chcąc zaoszczędzić jak najwięcej czasu, przyzwyczailiśmy się do przygotowywania potraw na patelni. To niewątpliwie wygodna i szybka metoda obróbki cieplnej – na gorącym tłuszczu można smażyć, dusić, a także odgrzewać gotowe dania. Do tego, smażonym potrawom nie można odmówić smaku – często kojarzymy go z rodzinnego domu, przez co czujemy jeszcze większy sentyment do dań przyrządzanych w ten sposób. Niestety, smażenie nie jest zaliczane do najzdrowszych obróbek termicznych. Dlaczego? Tłuszcz na patelni rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, z którymi witaminy i związki mineralne nie mają żadnych szans. W rezultacie potrawa jest przygotowana w parę minut, jest smaczna i chrupiąca, ale cały proces pozbawia ją cennych wartości odżywczych.
Smażone dania nie są też polecane osobom o wrażliwych żołądkach, bo ich trawienie przebiega znacznie dłużej niż w przypadku lekkich, gotowanych potraw. Tej metody powinny unikać także osoby dbające o linię i stosujące profilaktykę chorób serca. Dania smażone są znacznie bardziej tłuste, a gorąca temperatura (powyżej 180 st.) dodatkowo powoduje wytwarzanie szkodliwych tłuszczy trans – bezpośrednich winowajców groźnych chorób serca, naczyń wieńcowych i otyłości. Jaka metoda obróbki termicznej byłaby zdrową i szybką alternatywą dla smażenia? Oczywiście gotowanie na parze.
O jej zaletach zdrowotnych słyszał każdy z nas, jednak wiele osób kojarzy tę metodę z godzinami spędzonymi w kuchni. W przypadku tradycyjnego gotowania na parze z użyciem specjalnych garnków faktycznie musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż ugotowanie warzyw, mięsa lub ryby wymaga min. 40 minut, a także naszej kontroli, bo wystarczy drobna nieuwaga, żeby posiłek stał się zbyt miękki i stracił pożądaną konsystencję. Wyobraź sobie, że gotowanie na parze zostawiasz niezawodnemu ekspertowi, który od początku do końca czuwa nad tym, żeby potrawa była przygotowana idealnie i zdrowo. To możliwe z nowym piekarnikiem do zabudowy Amica ED97699BA+ X-TYPE STEAM O. Urządzenie dzięki innowacyjnej technologii pary i gotowym programom wesprze cię w codziennym gotowaniu i sprawi, że przyrządzanie zdrowych potraw stanie się szybkie i niezwykle proste.
Zdrowa uczta dla smakoszy. Co można przyrządzić na parze?
Wbrew pozorom gotowanie na parze nie ogranicza się jedynie do przyrządzania warzyw. W rzeczywistości ta technika daje nieograniczone pole do eksperymentów w kuchni, gdyż z użyciem pary możemy przygotować niemal wszystko. To doskonały sposób na przyrządzanie różnego rodzaju mięs, np. drobiu, ryb, makaronu, risotto, a także słodkich i wytrawnych wypieków. Warto dodać, ze w piekarniku parowym Amica można przygotować szybko i prosto dania z suchego makaronu czy ryżu. Wystarczy, ze wrzucisz wszystkie składniki do jednego naczynia – nawet suchy ryż czy makaron – włączasz odpowiedni program parowy i za chwilę cieszysz się gotowym, rewelacyjnie smakującym daniem. Doskonałe dania robią się w nim same, bez Twojego udziału i nieskończonej ilości brudnych naczyń. Dzięki parze wykorzystujemy zdrowy sposób obróbki termicznej, dzięki któremu potrawa zachowuje wszystkie wartości odżywcze, a do tego danie jest soczyste, apetycznie chrupiące i miękkie w środku. Metodą sous vide przygotujemy wyborne mięso, slow cooking sprawdzi się przy gotowaniu warzyw, owoców i przyrządzaniu pysznych wypieków, a pasteryzacja z użyciem pary to świetny sposób na domowe przetwory.
Menu prosto z piekarnika? Poznaj niezawodnego eksperta od gotowania na parze
Dlaczego warto gotować na parze? Ta metoda pomaga wydobywać smak i aromat potraw, a jednocześnie pozwala zmniejszyć ilość soli i tłuszczu. Powolne gotowanie sprawia też, że danie zachowuje swoje walory odżywcze. Dla wielu osób pieczenie potraw oznaczało suchość i twardość dania. Para zapobiega takim niespodziankom – duża wilgotność sprawia, że danie nie kurczy się, nie wysycha i nie twardnieje. Nie musisz obwiać się, że pieczywo lub ciasto w piekarniku parowym nie wyrośnie albo będzie twarde. Ta metoda sprawdza się nawet lepiej niż tradycyjne pieczenie, ponieważ działa tak, że wypieki pięknie rosną, są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Z piekarnikiem do zabudowy Amica ED97699BA+ X-TYPE STEAM O nie musisz wiedzieć, jak używać pary, żeby dania miały wyborny smak, ani monitorować całego procesu. Ten niezawodny ekspert bierze gotowanie na siebie i dba o jakość oraz smak przyrządzanych dań – bez twojej ingerencji. Napełnij tylko pojemnik na wodę, wybierz odpowiedni program i oddaj się ulubionym czynnościom, a w tym czasie urządzenie przygotuje smaczny i zdrowy posiłek jak prawdziwy szef kuchni.
WP Kuchnia na: