Lekko, smacznie, na parze. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne dnia w jednym urządzeniu

W codziennym pędzie życia przyrządzanie zdrowych, a do tego smacznych dań może być prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście istnieją urządzenia, które będą nieocenionym wsparciem w osiągnięciu tego celu. Przeczytaj, jak gotować lekko, szybko i ze smakiem.

Źródło zdjęć: © materiały partnera
Agnieszka Małgorzata Adamska

Nie ma wątpliwości, że najzdrowsze i najsmaczniejsze posiłki to te przygotowane w zaciszu własnego domu. Jednak szybkie tempo życia i natłok obowiązków sprawiają, że zamiast spędzać czas w kuchni, wolimy postawić na gotowe dania, których smak znamy i lubimy, a co więcej – wystarczy je jedynie podgrzać. Zdrowe jedzenie kojarzy się z dużym nakładem czasu i żmudnym, wielogodzinnym staniem przy garnkach, a do tego często (niesprawiedliwie!) uważamy je za mdłe i całkowicie pozbawione walorów smakowych. Na szczęście, nie musi tak być.

Technologia wychodzi naprzeciw naszym potrzebom, dzięki czemu też możemy przyrządzać różnorodne dania i wypieki, oszczędzając czas, a także ciesząc się wybornym smakiem. W czym tkwi sekret? Odpowiedź brzmi: para, a sprawcą tej kuchennej rewolucji jest piekarnik, który potrafi gotować, dusić i piec z wykorzystaniem najzdrowszych technik obróbki termicznej, a przy tym zachować wszystkie walory smakowe przyrządzanych potraw. Ale po kolei. Najpierw wyjaśnijmy, co takiego potrafi para i dlaczego posiłki przygotowane z jej udziałem smakują tak wybornie.

Para buch, garnki w ruch

Chcąc zaoszczędzić jak najwięcej czasu, przyzwyczailiśmy się do przygotowywania potraw na patelni. To niewątpliwie wygodna i szybka metoda obróbki cieplnej – na gorącym tłuszczu można smażyć, dusić, a także odgrzewać gotowe dania. Do tego, smażonym potrawom nie można odmówić smaku – często kojarzymy go z rodzinnego domu, przez co czujemy jeszcze większy sentyment do dań przyrządzanych w ten sposób. Niestety, smażenie nie jest zaliczane do najzdrowszych obróbek termicznych. Dlaczego? Tłuszcz na patelni rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, z którymi witaminy i związki mineralne nie mają żadnych szans. W rezultacie potrawa jest przygotowana w parę minut, jest smaczna i chrupiąca, ale cały proces pozbawia ją cennych wartości odżywczych.

© materiały partnera

Smażone dania nie są też polecane osobom o wrażliwych żołądkach, bo ich trawienie przebiega znacznie dłużej niż w przypadku lekkich, gotowanych potraw. Tej metody powinny unikać także osoby dbające o linię i stosujące profilaktykę chorób serca. Dania smażone są znacznie bardziej tłuste, a gorąca temperatura (powyżej 180 st.) dodatkowo powoduje wytwarzanie szkodliwych tłuszczy trans – bezpośrednich winowajców groźnych chorób serca, naczyń wieńcowych i otyłości. Jaka metoda obróbki termicznej byłaby zdrową i szybką alternatywą dla smażenia? Oczywiście gotowanie na parze.

O jej zaletach zdrowotnych słyszał każdy z nas, jednak wiele osób kojarzy tę metodę z godzinami spędzonymi w kuchni. W przypadku tradycyjnego gotowania na parze z użyciem specjalnych garnków faktycznie musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż ugotowanie warzyw, mięsa lub ryby wymaga min. 40 minut, a także naszej kontroli, bo wystarczy drobna nieuwaga, żeby posiłek stał się zbyt miękki i stracił pożądaną konsystencję. Wyobraź sobie, że gotowanie na parze zostawiasz niezawodnemu ekspertowi, który od początku do końca czuwa nad tym, żeby potrawa była przygotowana idealnie i zdrowo. To możliwe z nowym piekarnikiem do zabudowy Amica ED97699BA+ X-TYPE STEAM O. Urządzenie dzięki innowacyjnej technologii pary i gotowym programom wesprze cię w codziennym gotowaniu i sprawi, że przyrządzanie zdrowych potraw stanie się szybkie i niezwykle proste.

© materiały partnera

Zdrowa uczta dla smakoszy. Co można przyrządzić na parze?

Wbrew pozorom gotowanie na parze nie ogranicza się jedynie do przyrządzania warzyw. W rzeczywistości ta technika daje nieograniczone pole do eksperymentów w kuchni, gdyż z użyciem pary możemy przygotować niemal wszystko. To doskonały sposób na przyrządzanie różnego rodzaju mięs, np. drobiu, ryb, makaronu, risotto, a także słodkich i wytrawnych wypieków. Warto dodać, ze w piekarniku parowym Amica można przygotować szybko i prosto dania z suchego makaronu czy ryżu. Wystarczy, ze wrzucisz wszystkie składniki do jednego naczynia – nawet suchy ryż czy makaron – włączasz odpowiedni program parowy i za chwilę cieszysz się gotowym, rewelacyjnie smakującym daniem. Doskonałe dania robią się w nim same, bez Twojego udziału i nieskończonej ilości brudnych naczyń. Dzięki parze wykorzystujemy zdrowy sposób obróbki termicznej, dzięki któremu potrawa zachowuje wszystkie wartości odżywcze, a do tego danie jest soczyste, apetycznie chrupiące i miękkie w środku. Metodą sous vide przygotujemy wyborne mięso, slow cooking sprawdzi się przy gotowaniu warzyw, owoców i przyrządzaniu pysznych wypieków, a pasteryzacja z użyciem pary to świetny sposób na domowe przetwory.

Menu prosto z piekarnika? Poznaj niezawodnego eksperta od gotowania na parze

Dlaczego warto gotować na parze? Ta metoda pomaga wydobywać smak i aromat potraw, a jednocześnie pozwala zmniejszyć ilość soli i tłuszczu. Powolne gotowanie sprawia też, że danie zachowuje swoje walory odżywcze. Dla wielu osób pieczenie potraw oznaczało suchość i twardość dania. Para zapobiega takim niespodziankom – duża wilgotność sprawia, że danie nie kurczy się, nie wysycha i nie twardnieje. Nie musisz obwiać się, że pieczywo lub ciasto w piekarniku parowym nie wyrośnie albo będzie twarde. Ta metoda sprawdza się nawet lepiej niż tradycyjne pieczenie, ponieważ działa tak, że wypieki pięknie rosną, są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.

Z piekarnikiem do zabudowy Amica ED97699BA+ X-TYPE STEAM O nie musisz wiedzieć, jak używać pary, żeby dania miały wyborny smak, ani monitorować całego procesu. Ten niezawodny ekspert bierze gotowanie na siebie i dba o jakość oraz smak przyrządzanych dań – bez twojej ingerencji. Napełnij tylko pojemnik na wodę, wybierz odpowiedni program i oddaj się ulubionym czynnościom, a w tym czasie urządzenie przygotuje smaczny i zdrowy posiłek jak prawdziwy szef kuchni.

Materiał powstał przy współpracy z Amica

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory