Gotowanie na ekranie: przepis na tradycyjny bigos

Bigos to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak wielu z nas uważa to za czasochłonną potrawę, która nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Kucharz Tomasz Jakubiak i jego pomocnik - prezenter pogody Bartek Jędrzejak zaprezentowali przepis na tradycyjny bigos.

Bigos to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak wielu z nas uważa go za czasochłonną potrawę, która nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Kucharz Tomasz Jakubiak i jego pomocnik - prezenter pogody Bartek Jędrzejak zaprezentowali przepis na tradycyjny bigos.

Kucharz użył do jego przygotowania kapusty kiszonej z marchewką i kminkiem oraz czystej kapusty kiszonej. Najlepszym dodatkiem będą wędzone śliwki węgierki bez pestek. Warto kupić śliwki małych rozmiarów, wtedy nie puszczą soków podczas gotowania.

W ich menu znalazły się również piernikowe muffiny, kutia z konfiturą i śledzie wiejskie z powidłami węgierkowymi.

Zobaczcie przepis na polski bigos.

Składniki:

dobra kapusta kiszona - 2 kg łopatka wieprzowa - 500 g kiełbasa wędzona - 800 g boczek wędzony surowy - 300 g cebula - 8 sztuk grzyby suszone - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g śliwki suszone - 100 g ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, jałowiec, sól, pieprz czarny Przygotowanie:

Kapustę kiszoną pokroić drobniej, zalać niedużą ilością wody gorącej wody i gotować do miękkości. Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, przed gotowaniem dokładnie ją płuczemy. Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy. To one spowodują, że bigos będzie bardzo aromatyczny i najważniejsze: będzie mniej obciążający dla naszego organizmu. Podczas gotowania kapusty dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, suszone i śliwki wraz z zalewą. Mięso pokrojone przesmażyć na patelni na złoty kolor, dodać cebulę, chwilę smażyć, a następnie dodawać pokrojony boczek, kiełbasę, jeżeli będzie miała twardą osłonkę można ją ściągnąć przed smażeniem. Wszystko smażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty. Wszystko razem dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Zatem oprócz wieprzowiny możemy dodawać różne pieczenie: cielęcina, dziczyzna czy nawet kawałki gęsi. Im częściej odgrzewamy, tym bardziej nabiera smaku. Można też dodać wina czerwonego,
ale już wtedy ominąć przecier pomidorowy. Zawsze pamiętajmy o przyprawach: kminku, majeranku, jałowcu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia