Trwa ładowanie...
d45rcom
Gotowanie na ekranie: przepis na tradycyjny bigos
x-news
abc gotowania

Gotowanie na ekranie: przepis na tradycyjny bigos

Bigos to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak wielu z nas uważa to za czasochłonną potrawę, która nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Kucharz Tomasz Jakubiak i jego pomocnik - prezenter pogody Bartek Jędrzejak zaprezentowali przepis na tradycyjny bigos.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d45rcom

Bigos to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak wielu z nas uważa go za czasochłonną potrawę, która nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Kucharz Tomasz Jakubiak i jego pomocnik - prezenter pogody Bartek Jędrzejak zaprezentowali przepis na tradycyjny bigos.

Kucharz użył do jego przygotowania kapusty kiszonej z marchewką i kminkiem oraz czystej kapusty kiszonej. Najlepszym dodatkiem będą wędzone śliwki węgierki bez pestek. Warto kupić śliwki małych rozmiarów, wtedy nie puszczą soków podczas gotowania.

d45rcom

W ich menu znalazły się również piernikowe muffiny, kutia z konfiturą i śledzie wiejskie z powidłami węgierkowymi.

Zobaczcie przepis na polski bigos.

Składniki:

dobra kapusta kiszona - 2 kg łopatka wieprzowa - 500 g kiełbasa wędzona - 800 g boczek wędzony surowy - 300 g cebula - 8 sztuk grzyby suszone - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g śliwki suszone - 100 g ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, jałowiec, sól, pieprz czarny Przygotowanie:

Kapustę kiszoną pokroić drobniej, zalać niedużą ilością wody gorącej wody i gotować do miękkości. Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, przed gotowaniem dokładnie ją płuczemy. Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy. To one spowodują, że bigos będzie bardzo aromatyczny i najważniejsze: będzie mniej obciążający dla naszego organizmu. Podczas gotowania kapusty dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, suszone i śliwki wraz z zalewą. Mięso pokrojone przesmażyć na patelni na złoty kolor, dodać cebulę, chwilę smażyć, a następnie dodawać pokrojony boczek, kiełbasę, jeżeli będzie miała twardą osłonkę można ją ściągnąć przed smażeniem. Wszystko smażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty. Wszystko razem dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Zatem oprócz wieprzowiny możemy dodawać różne pieczenie: cielęcina, dziczyzna czy nawet kawałki gęsi. Im częściej odgrzewamy, tym bardziej nabiera smaku. Można też dodać wina czerwonego,
ale już wtedy ominąć przecier pomidorowy. Zawsze pamiętajmy o przyprawach: kminku, majeranku, jałowcu. Smacznego!

*Suszone śliwki *

Niedoceniana kapusta kiszona

*Bigos myśliwski *

d45rcom

Podziel się opinią

Share

d45rcom

d45rcom