Kurki duszone. Najprostszy przepis, który każdy powinien znać
Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajecznica, makarony, zapiekanki, zupy, tarty, sosy... Pomysłów jest całe mnóstwo. Tym razem proponujemy jednak klasyczny przepis na duszone kurki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając, aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min.
- Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody.
- Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl