Kurczak z grzybami w cieście a’lawellington
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 duże piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 kawałek chłodzonego ciasta francuskiego
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 świeże czerwone chili
- 50 ml białego octu winnego
- 100 g cukru
- Szczypta soli
- Odrobina oleju
- 2 jajka
Pieczarki pokroić w drobne plasterki. Smażyć na niskiej temperaturze płyty, na oleju, z odrobiną soli. Smażyć, aż oddadzą wodę i będą złociste. Odstawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka nasmarować olejem. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć z obu stron, aby były złociste. Połączyć obie piersi tak, aby otrzymać z nich równy walec. Na arkusz schłodzonego ciasta francuskiego rozłożyć równomiernie podsmażone pieczarki. Na brzegu ułożyć walec z piersi kurczaka. Całość zawinąć w ciasto. Ciasto posmarować roztrzepanymi jajkami. Położyć na blasze na papierze pergaminowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 12 minut. W międzyczasie obrać jabłka. Pokroić w cząstki. Chili posiekać. Całość połączyć w garnku zasypując cukrem. Poddusić. Dodać ocet i odparować. Wyciągnąć kurczaka. Odstawić na 5-6 minut do przestygnięcia. Pokroić w grube plastry. Podawać z jabłkowym chutney.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze