Kurczak z grzybami w cieście a’lawellington

Obraz

Składniki

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 kawałek chłodzonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 świeże czerwone chili
  • 50 ml białego octu winnego
  • 100 g cukru
  • Szczypta soli
  • Odrobina oleju
  • 2 jajka

Przepis

Pieczarki pokroić w drobne plasterki. Smażyć na niskiej temperaturze płyty, na oleju, z odrobiną soli. Smażyć, aż oddadzą wodę i będą złociste. Odstawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka nasmarować olejem. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć z obu stron, aby były złociste. Połączyć obie piersi tak, aby otrzymać z nich równy walec. Na arkusz schłodzonego ciasta francuskiego rozłożyć równomiernie podsmażone pieczarki. Na brzegu ułożyć walec z piersi kurczaka. Całość zawinąć w ciasto. Ciasto posmarować roztrzepanymi jajkami. Położyć na blasze na papierze pergaminowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 12 minut. W międzyczasie obrać jabłka. Pokroić w cząstki. Chili posiekać. Całość połączyć w garnku zasypując cukrem. Poddusić. Dodać ocet i odparować. Wyciągnąć kurczaka. Odstawić na 5-6 minut do przestygnięcia. Pokroić w grube plastry. Podawać z jabłkowym chutney.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości