Kurczak w cieście ze smakowitymi dodatkami. Zapakuj i zabierz do pracy
Tym razem w bento kompletny zestaw obiadowy i kolejny przepis pozwalający wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Ponownie polecam Wam bazować na ryżu jaśminowym. Jest o wiele smaczniejszy aniżeli zwykły ryż, a przy okazji lepiej się przechowuje. Do bento zapakowałam też polędwiczki w pysznym cieście naleśnikowym. Możecie w podobny sposób przygotować indyka lub rybę o zwartym mięsie. Nie mogło też zabraknąć warzywnego dodatku w postaci glazurowanej marchewki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Składniki na kurczaka:
• 250 g polędwiczek z kurczaka
• 1 jajko
• 60 g mąki pszennej
• 50 g wody lub mleka
• ¼ łyżeczki soli
• Szczypta czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• Pół łyżeczki suszonego tymianku
• ¼ łyżeczki ostrej papryki
• 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Olej do smażenia
Składniki na ryż:
• 1 i ¼ szklanki ugotowanego na sypko ryżu (najlepiej jaśminowego)
• 3 duże czerwone cebule
• 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
• Pół szklanki brązowej lub zielonej soczewicy (ugotowanej lub z puszki)
• Cukier lub erytrol
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Składniki na marchewkę:
• 300 g marchewki
• 1 łyżka klarowanego masła
• 3 gałązki świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
• 1 lekko czubata łyżeczka miodu (np. rzepakowego)
• Sól
• Pieprz
Cebulkę i szczypior drobno siekamy. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, np. w podłużne paski. Przyprawiamy je solą. Mąkę łączymy z mlekiem/wodą i jajkiem. Dodajemy sól i pieprz, oregano, tymianek, ostrą paprykę, posiekany szczypior i cebulkę, natkę pietruszki. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, aż mięso przestanie być surowe w środku, a ciasto ładnie się zrumieni. Usmażone mięso przekładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu pakujemy do bento. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.
Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, aby nie przypalić cebuli. Dodajemy odrobinę cukru lub erytrolu, mieszamy. Smażymy dalej przez 5–10 minut. Kolejno wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy soczewicę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy. Po ostudzeniu ryż przekładamy do pojemnika.
Marchewki obieramy, kroimy w kawałki o grubości 1 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy gałązki tymianku. Wrzucamy marchewki, smażymy przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Jeśli nie mamy świeżego tymianku, do marchewki dodajemy suszony. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy miód, mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze