Kurczak w aromatycznych pieczarkach. Szybki i sycący obiad
Szybka propozycja na obiad, czyli kremowy sos grzybowy i pyszne kawałki mięsa. Sos jest delikatny i bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Przed podaniem całość można posypać sporą ilością natki pietruszki. Kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami czy kaszą. Sprawdzony przepis z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 duże filety z kurczaka pokrojone na spore kawałki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 opakowania baby pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- garść natki pietruszki
Mąka do obtoczenia kurczaka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
Wymieszaj składniki mąki i wsyp ją do plastikowej torebki i włóż tam pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Większe pieczarki przekrój na pół, a małe zostaw. Podgrzej na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj porcje kurczaka i smaż na średnim ogniu z dwóch stron. Wyciągnij kurczaka i odstaw na bok. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i wsyp wszystkie pieczarki. Dodaj czosnek i smaż całość około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj bulion z kurczaka i usmażonego kurczaka. Gotuj wszystko około 20 minut. Dodaj kremówkę i dobrze wymieszaj całość. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Posyp obficie natką pietruszki.
Zobacz także: domowe łazanki wg przepisu prababci
src="https://d.wpimg.pl/1920506332-1200304631/lazan.jpg"/>
Polecamy wideo: grzyby polskich lasów
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski