Trwa ładowanie...
d2elop0
01-12-2017 10:12

Kurczak w aromatycznych pieczarkach. Szybki i sycący obiad

Przepis

Szybka propozycja na obiad, czyli kremowy sos grzybowy i pyszne kawałki mięsa. Sos jest delikatny i bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Przed podaniem całość można posypać sporą ilością natki pietruszki. Kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami czy kaszą. Sprawdzony przepis z bloga "Śliwka węgierka".

d2elop0
4.6
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 3 duże filety z kurczaka pokrojone na spore kawałki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 opakowania baby pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • garść natki pietruszki

Mąka do obtoczenia kurczaka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
Przepis

Wymieszaj składniki mąki i wsyp ją do plastikowej torebki i włóż tam pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Większe pieczarki przekrój na pół, a małe zostaw. Podgrzej na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj porcje kurczaka i smaż na średnim ogniu z dwóch stron. Wyciągnij kurczaka i odstaw na bok. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i wsyp wszystkie pieczarki. Dodaj czosnek i smaż całość około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj bulion z kurczaka i usmażonego kurczaka. Gotuj wszystko około 20 minut. Dodaj kremówkę i dobrze wymieszaj całość. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Posyp obficie natką pietruszki.
Zobacz także: domowe łazanki wg przepisu prababci
src="https://d.wpimg.pl/1920506332-1200304631/lazan.jpg"/>

Polecamy wideo: grzyby polskich lasów

Kurczak w aromatycznych pieczarkach. Szybki i sycący obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Redakcja Wirtualnej Polski
d2elop0
d2elop0
d2elop0
d2elop0
Więcej tematów
d2elop0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj