Kurczak pieczony z ziemniakami. Pyszny jednogarnkowy obiad
To danie jest wyjątkowe. Aromatyczny mięciutki kurczak, rumiane chrupiące ziemniaczki i przypieczona cebulka. A to wszystko przygotujecie tylko w jednym naczyniu. Dzięki temu zaoszczędzicie czas.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 4 udka z kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- suszony tymianek
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego
- Udka i pałki z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem - wcześniej ściągamy skórę ze wszystkich kawałków. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i dodajemy łyżkę oleju, mieszamy.
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a ząbki czosnku na pół.
- Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy cebulę i czosnek. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka. Na każdym kawałku układamy małą porcję masła.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
- Podczas pieczenia warto dwukrotnie wyjąć naczynie i wymieszać ziemniaki, aby się równomiernie upiekły oraz przewrócić na drugą stronę kawałki kurczaka.
- Potrawa świetnie smakuje podana bez dodatków lub z ulubioną surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze