Kurczak pieczony z ziemniakami. Pyszny jednogarnkowy obiad

To danie jest wyjątkowe. Aromatyczny mięciutki kurczak, rumiane chrupiące ziemniaczki i przypieczona cebulka. A to wszystko przygotujecie tylko w jednym naczyniu. Dzięki temu zaoszczędzicie czas.

Kurczak pieczony z ziemniakamiKurczak pieczony z ziemniakami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • suszony tymianek
  • łyżka masła
  • łyżka oleju rzepakowego

Przepis

  • Udka i pałki z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem - wcześniej ściągamy skórę ze wszystkich kawałków. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i dodajemy łyżkę oleju, mieszamy.
  • Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a ząbki czosnku na pół.
  • Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy cebulę i czosnek. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka. Na każdym kawałku układamy małą porcję masła.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
  • Podczas pieczenia warto dwukrotnie wyjąć naczynie i wymieszać ziemniaki, aby się równomiernie upiekły oraz przewrócić na drugą stronę kawałki kurczaka.
  • Potrawa świetnie smakuje podana bez dodatków lub z ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw