Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Obiad po swojsku
Gorące, sycące i smaczne, czyli danie obiadowe idealne. Mięso upieczone na kapuście nabywa wyjątkowego aromatu. Sprawdzony przepis z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 tuszka kurczaka ok. 1,5kg (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych)
- 100 g suszonych moreli
- 1 łyżka oleju do posmarowania formy
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kolendry
- sól i pieprz
Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 170 stopni C (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: Pierogi z mięsem z rosołu
src="https://d.wpimg.pl/1293216352--335474198/pier.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze