Trwa ładowanie...
d1up1gu
d1up1gu
x-news/RUPTLY

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Obiad po swojsku

Przepis

Gorące, sycące i smaczne, czyli danie obiadowe idealne. Mięso upieczone na kapuście nabywa wyjątkowego aromatu. Sprawdzony przepis z bloga "Obiad gotowy".

3.2
(96 głosów)
Oceń:
d1up1gu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Obiad po swojsku
www.obiadgotowy.pl
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Obiad po swojsku
Składniki
  • 1 tuszka kurczaka ok. 1,5kg (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych)
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • sól i pieprz
Przepis

Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 170 stopni C (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: Pierogi z mięsem z rosołu

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Obiad po swojsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1up1gu

Podziel się opinią

190
18
Share
d1up1gu
d1up1gu

d1up1gu
d1up1gu
d1up1gu