Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Mięso z kurczaka ląduje na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Głównym tego powodem jest jego cena, poza tym potrawy z kurczaka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najczęściej jemy kurczaka pieczonego, smażone czy duszone kawałki, potrawki czy kotlety z piersi. Czasem jednak warto pokusić się o eksperymenty i przygotować kompletnie nietypowe potrawy z tego smacznego mięsa.

Udka kurczakaKurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 5Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Udka kurczaka
Kurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości © 123RF

/ 5Kanapka z kurczakiem

kanapka z kurczakiem
© 123RF

Drób i wędliny drobiowe bardzo często są wykorzystywane do przyrządzania kanapek. A my proponujemy nieoczywistą wersję kanapki z kurczakiem. Składniki: bagietka, pierś z kurczaka, awokado, sałata, czosnek, oregano, tymianek, majonez, sól i pieprz. Pierś kurczaka oprószamy ziołami, nacieramy startym czosnkiem i smażymy kilka minut z każdej strony. Bagietkę kroimy w poprzek na pół i wzdłuż na połówki. Ostudzonego kurczaka i obrane awokado kroimy w cienkie plastry. Dolną cześć bagietki smarujemy majonezem, układamy plasterki kurczaka i awokado, liście sałaty, posypujemy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem bagietki i podajemy.

/ 5Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim
© 123RF

Delikatne ciasto francuskie i soczysty kurczak to idealne połączenie, by przygotować znakomite i nietypowe danie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, dwie piersi z kurczaka, orzechy włoskie, pęczek natki pietruszki, jajko, sól, pieprz. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek. Rozklepujemy go lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Orzechy i natkę pietruszki siekamy, posypujemy nimi mięso z jednej strony i zawijamy bardzo mocno w rulon. Układamy mięso na cieście i zawijamy bardzo mocno, sklejając jajkiem. Każdy rulonik nacinamy kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.

/ 5Kurczak z papryką i ziołami

Pieczone udka kurczaka
© 123RF

Nóżki z kurczaka to najbardziej chyba wdzięczne kawałki. Pieką się szybko, nie wysychają i smakują wybornie. Składniki: osiem pałek z kurczaka, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, suszona bazylia, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz, oliwa. Przyprawy mieszamy ze sobą i tą mieszanką smarujemy dokładnie nóżki. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy trochę oliwy i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie przecinamy woreczek i dopiekamy jeszcze 15 minut, by skórka zrobiła się chrupiąca.

/ 5Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane
© 123RF

Placek po węgiersku, choć bardzo popularny w polskich restauracjach, niewiele ma wspólnego z Węgrami. My proponujemy wariację na ten temat. Składniki na placki: ziemniaki, cebula, jajko, trochę mąki, sól i pieprz. Składniki na sos: pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana 18 proc., czosnek suszony, majeranek, papryka ostra, pieprz, sól, olej do smażenia. Mięso kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso oraz grzyby. Do śmietany dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Dusimy kilka minut i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy startą cebulę, jajko i trochę mąki. Doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą. Placki smażymy na oleju na chrupko, podajemy z sosem z kurczaka.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce