Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko
Mięso z kurczaka ląduje na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Głównym tego powodem jest jego cena, poza tym potrawy z kurczaka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najczęściej jemy kurczaka pieczonego, smażone czy duszone kawałki, potrawki czy kotlety z piersi. Czasem jednak warto pokusić się o eksperymenty i przygotować kompletnie nietypowe potrawy z tego smacznego mięsa.
Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko
Kanapka z kurczakiem
Drób i wędliny drobiowe bardzo często są wykorzystywane do przyrządzania kanapek. A my proponujemy nieoczywistą wersję kanapki z kurczakiem. Składniki: bagietka, pierś z kurczaka, awokado, sałata, czosnek, oregano, tymianek, majonez, sól i pieprz. Pierś kurczaka oprószamy ziołami, nacieramy startym czosnkiem i smażymy kilka minut z każdej strony. Bagietkę kroimy w poprzek na pół i wzdłuż na połówki. Ostudzonego kurczaka i obrane awokado kroimy w cienkie plastry. Dolną cześć bagietki smarujemy majonezem, układamy plasterki kurczaka i awokado, liście sałaty, posypujemy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem bagietki i podajemy.
Kurczak w cieście francuskim
Delikatne ciasto francuskie i soczysty kurczak to idealne połączenie, by przygotować znakomite i nietypowe danie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, dwie piersi z kurczaka, orzechy włoskie, pęczek natki pietruszki, jajko, sól, pieprz. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek. Rozklepujemy go lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Orzechy i natkę pietruszki siekamy, posypujemy nimi mięso z jednej strony i zawijamy bardzo mocno w rulon. Układamy mięso na cieście i zawijamy bardzo mocno, sklejając jajkiem. Każdy rulonik nacinamy kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.
Kurczak z papryką i ziołami
Nóżki z kurczaka to najbardziej chyba wdzięczne kawałki. Pieką się szybko, nie wysychają i smakują wybornie. Składniki: osiem pałek z kurczaka, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, suszona bazylia, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz, oliwa. Przyprawy mieszamy ze sobą i tą mieszanką smarujemy dokładnie nóżki. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy trochę oliwy i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie przecinamy woreczek i dopiekamy jeszcze 15 minut, by skórka zrobiła się chrupiąca.
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placek po węgiersku, choć bardzo popularny w polskich restauracjach, niewiele ma wspólnego z Węgrami. My proponujemy wariację na ten temat. Składniki na placki: ziemniaki, cebula, jajko, trochę mąki, sól i pieprz. Składniki na sos: pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana 18 proc., czosnek suszony, majeranek, papryka ostra, pieprz, sól, olej do smażenia. Mięso kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso oraz grzyby. Do śmietany dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Dusimy kilka minut i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy startą cebulę, jajko i trochę mąki. Doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą. Placki smażymy na oleju na chrupko, podajemy z sosem z kurczaka.