Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Mięso z kurczaka ląduje na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Głównym tego powodem jest jego cena, poza tym potrawy z kurczaka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najczęściej jemy kurczaka pieczonego, smażone czy duszone kawałki, potrawki czy kotlety z piersi. Czasem jednak warto pokusić się o eksperymenty i przygotować kompletnie nietypowe potrawy z tego smacznego mięsa.

Udka kurczakaKurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 5Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Udka kurczaka
Kurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości © 123RF

/ 5Kanapka z kurczakiem

kanapka z kurczakiem
© 123RF

Drób i wędliny drobiowe bardzo często są wykorzystywane do przyrządzania kanapek. A my proponujemy nieoczywistą wersję kanapki z kurczakiem. Składniki: bagietka, pierś z kurczaka, awokado, sałata, czosnek, oregano, tymianek, majonez, sól i pieprz. Pierś kurczaka oprószamy ziołami, nacieramy startym czosnkiem i smażymy kilka minut z każdej strony. Bagietkę kroimy w poprzek na pół i wzdłuż na połówki. Ostudzonego kurczaka i obrane awokado kroimy w cienkie plastry. Dolną cześć bagietki smarujemy majonezem, układamy plasterki kurczaka i awokado, liście sałaty, posypujemy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem bagietki i podajemy.

/ 5Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim
© 123RF

Delikatne ciasto francuskie i soczysty kurczak to idealne połączenie, by przygotować znakomite i nietypowe danie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, dwie piersi z kurczaka, orzechy włoskie, pęczek natki pietruszki, jajko, sól, pieprz. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek. Rozklepujemy go lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Orzechy i natkę pietruszki siekamy, posypujemy nimi mięso z jednej strony i zawijamy bardzo mocno w rulon. Układamy mięso na cieście i zawijamy bardzo mocno, sklejając jajkiem. Każdy rulonik nacinamy kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.

/ 5Kurczak z papryką i ziołami

Pieczone udka kurczaka
© 123RF

Nóżki z kurczaka to najbardziej chyba wdzięczne kawałki. Pieką się szybko, nie wysychają i smakują wybornie. Składniki: osiem pałek z kurczaka, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, suszona bazylia, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz, oliwa. Przyprawy mieszamy ze sobą i tą mieszanką smarujemy dokładnie nóżki. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy trochę oliwy i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie przecinamy woreczek i dopiekamy jeszcze 15 minut, by skórka zrobiła się chrupiąca.

/ 5Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane
© 123RF

Placek po węgiersku, choć bardzo popularny w polskich restauracjach, niewiele ma wspólnego z Węgrami. My proponujemy wariację na ten temat. Składniki na placki: ziemniaki, cebula, jajko, trochę mąki, sól i pieprz. Składniki na sos: pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana 18 proc., czosnek suszony, majeranek, papryka ostra, pieprz, sól, olej do smażenia. Mięso kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso oraz grzyby. Do śmietany dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Dusimy kilka minut i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy startą cebulę, jajko i trochę mąki. Doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą. Placki smażymy na oleju na chrupko, podajemy z sosem z kurczaka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru