Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Mięso z kurczaka ląduje na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Głównym tego powodem jest jego cena, poza tym potrawy z kurczaka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najczęściej jemy kurczaka pieczonego, smażone czy duszone kawałki, potrawki czy kotlety z piersi. Czasem jednak warto pokusić się o eksperymenty i przygotować kompletnie nietypowe potrawy z tego smacznego mięsa.

Udka kurczakaKurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 5Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Udka kurczaka
Kurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości © 123RF

/ 5Kanapka z kurczakiem

kanapka z kurczakiem
© 123RF

Drób i wędliny drobiowe bardzo często są wykorzystywane do przyrządzania kanapek. A my proponujemy nieoczywistą wersję kanapki z kurczakiem. Składniki: bagietka, pierś z kurczaka, awokado, sałata, czosnek, oregano, tymianek, majonez, sól i pieprz. Pierś kurczaka oprószamy ziołami, nacieramy startym czosnkiem i smażymy kilka minut z każdej strony. Bagietkę kroimy w poprzek na pół i wzdłuż na połówki. Ostudzonego kurczaka i obrane awokado kroimy w cienkie plastry. Dolną cześć bagietki smarujemy majonezem, układamy plasterki kurczaka i awokado, liście sałaty, posypujemy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem bagietki i podajemy.

/ 5Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim
© 123RF

Delikatne ciasto francuskie i soczysty kurczak to idealne połączenie, by przygotować znakomite i nietypowe danie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, dwie piersi z kurczaka, orzechy włoskie, pęczek natki pietruszki, jajko, sól, pieprz. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek. Rozklepujemy go lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Orzechy i natkę pietruszki siekamy, posypujemy nimi mięso z jednej strony i zawijamy bardzo mocno w rulon. Układamy mięso na cieście i zawijamy bardzo mocno, sklejając jajkiem. Każdy rulonik nacinamy kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.

/ 5Kurczak z papryką i ziołami

Pieczone udka kurczaka
© 123RF

Nóżki z kurczaka to najbardziej chyba wdzięczne kawałki. Pieką się szybko, nie wysychają i smakują wybornie. Składniki: osiem pałek z kurczaka, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, suszona bazylia, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz, oliwa. Przyprawy mieszamy ze sobą i tą mieszanką smarujemy dokładnie nóżki. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy trochę oliwy i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie przecinamy woreczek i dopiekamy jeszcze 15 minut, by skórka zrobiła się chrupiąca.

/ 5Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane
© 123RF

Placek po węgiersku, choć bardzo popularny w polskich restauracjach, niewiele ma wspólnego z Węgrami. My proponujemy wariację na ten temat. Składniki na placki: ziemniaki, cebula, jajko, trochę mąki, sól i pieprz. Składniki na sos: pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana 18 proc., czosnek suszony, majeranek, papryka ostra, pieprz, sól, olej do smażenia. Mięso kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso oraz grzyby. Do śmietany dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Dusimy kilka minut i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy startą cebulę, jajko i trochę mąki. Doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą. Placki smażymy na oleju na chrupko, podajemy z sosem z kurczaka.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów