Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Mięso z kurczaka ląduje na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Głównym tego powodem jest jego cena, poza tym potrawy z kurczaka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najczęściej jemy kurczaka pieczonego, smażone czy duszone kawałki, potrawki czy kotlety z piersi. Czasem jednak warto pokusić się o eksperymenty i przygotować kompletnie nietypowe potrawy z tego smacznego mięsa.

Udka kurczakaKurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 5Kurczak nie musi być nudny! W tej wersji smakuje nieziemsko

Udka kurczaka
Kurczak stwarza w kuchni wiele kulinarnych możliwości © 123RF

/ 5Kanapka z kurczakiem

kanapka z kurczakiem
© 123RF

Drób i wędliny drobiowe bardzo często są wykorzystywane do przyrządzania kanapek. A my proponujemy nieoczywistą wersję kanapki z kurczakiem. Składniki: bagietka, pierś z kurczaka, awokado, sałata, czosnek, oregano, tymianek, majonez, sól i pieprz. Pierś kurczaka oprószamy ziołami, nacieramy startym czosnkiem i smażymy kilka minut z każdej strony. Bagietkę kroimy w poprzek na pół i wzdłuż na połówki. Ostudzonego kurczaka i obrane awokado kroimy w cienkie plastry. Dolną cześć bagietki smarujemy majonezem, układamy plasterki kurczaka i awokado, liście sałaty, posypujemy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem bagietki i podajemy.

/ 5Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim
© 123RF

Delikatne ciasto francuskie i soczysty kurczak to idealne połączenie, by przygotować znakomite i nietypowe danie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, dwie piersi z kurczaka, orzechy włoskie, pęczek natki pietruszki, jajko, sól, pieprz. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek. Rozklepujemy go lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Orzechy i natkę pietruszki siekamy, posypujemy nimi mięso z jednej strony i zawijamy bardzo mocno w rulon. Układamy mięso na cieście i zawijamy bardzo mocno, sklejając jajkiem. Każdy rulonik nacinamy kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.

/ 5Kurczak z papryką i ziołami

Pieczone udka kurczaka
© 123RF

Nóżki z kurczaka to najbardziej chyba wdzięczne kawałki. Pieką się szybko, nie wysychają i smakują wybornie. Składniki: osiem pałek z kurczaka, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, suszona bazylia, suszony czosnek, cząber, sól, pieprz, oliwa. Przyprawy mieszamy ze sobą i tą mieszanką smarujemy dokładnie nóżki. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy trochę oliwy i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie przecinamy woreczek i dopiekamy jeszcze 15 minut, by skórka zrobiła się chrupiąca.

/ 5Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane
© 123RF

Placek po węgiersku, choć bardzo popularny w polskich restauracjach, niewiele ma wspólnego z Węgrami. My proponujemy wariację na ten temat. Składniki na placki: ziemniaki, cebula, jajko, trochę mąki, sól i pieprz. Składniki na sos: pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana 18 proc., czosnek suszony, majeranek, papryka ostra, pieprz, sól, olej do smażenia. Mięso kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso oraz grzyby. Do śmietany dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Dusimy kilka minut i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy startą cebulę, jajko i trochę mąki. Doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą. Placki smażymy na oleju na chrupko, podajemy z sosem z kurczaka.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej