Kupujemy, bo myślimy, że jest zdrowy. Badania wykazały co innego

Istnieją produkty, które są wręcz świętym Graalem fit influencerek. Wydaje się, że są ultra zdrowe i do tego smaczne. Nic, tylko jeść! Niestety badania pokazują coś zupełnie innego. Czy to znaczy, że mamy rezygnować z jedzenia?

Skyr nie jest taki zdrowy, jak nam się wydajeSkyr nie jest taki zdrowy, jak nam się wydaje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Studio M
Paulina Hermann

Mam złą wiadomość dla zjadacz pewnego islandzkiego jogurtu (dla siebie też, bo skyr gości u mnie codziennie, na przykład jogo dodatek do omletów i naleśników). Choć na papierze wygląda jak białkowy superbohater z Islandii, w praktyce może się okazać zwykłym wilkiem w owczej skórze - tyle że w plastikowym kubeczku. O co chodzi? Okazuje się, że nie jest on taki zdrowy, jak nam się wydaje. Niektóre rodzaje są wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Czy skyr rzeczywiście jest najzdrowszym jogurtem?

Na pierwszy rzut oka: mało tłuszczu, dużo białka, "czysta" etykieta. No ideał. I faktycznie, oryginalny skyr to produkt wręcz obowiązkowy w diecie. Więc dlaczego naukowcy biją na alarm? Pozwól, że wyjaśnię ci to w najprostszy sposób. Tu nie chodzi o sam skyr, tu chodzi o to, co robią z nim niektórzy producenci. Wiele jogurtów, które są określane jako "tak zdrowe, że aż Królowa Elżbieta II by po nich zmartwychwstałą", ma okropny skład. Wyobrażasz sobie cukier albo pełno słodzików w fit produkcie? Niektóre marki wrzucają do skyru tony tych składników. Jest tego tyle samo, co w coli. Jedyna różnica jest taka, że w napoju nie ma białka, co stawia skyr w trochę lepszej pozycji.

Wielu badaczy mówi, że słodziki są jeszcze gorsze. Aspartam i acesfulam K to jak Lord Voldemort i Sauron sztucznych słodzików. Jelitom robią dosłownie jesień średniowiecza, niszczą mikroflorę i mogą nawet doprowadzić na skraj cukrzycy typu 2. Niby nie mają kalorii, ale czy warto?

Jakie skyr kryje w sobie tajemnice?

Skyr ma być naturalnie gęsty dzięki technologii odcedzania serwatki. Ale to kosztuje czas, sprzęt i umiejętności. Więc co robią producenci? Dodają gumy, pektyny i skrobie, żeby udawać, że jogurt jest "gęsty i kremowy". Warto tu wspomnieć, że te składniki zostały uznane za bezpieczne, ale tak naprawdę nie są nam potrzebne do niczego. Najczęściej używane zagęszczacze to:

  • pektyna - do galaretki jak znalazł, do jogurtu średnio pasuje,
  • guma guar - niby fit, ale osobom wrażliwym może rozwalić jelia,
  • guma ksantowa - rodukt fermentacji bakterii. Używana do wszystkiego, od lodów po sosy,
  • mączka chleba świętojańskiego - naturalna, ale może narobić problemów z jelitami,
  • skrobia modyfikowana - to jest wręcz zbożowy Frankeinstein, najgorszy wśród zagęszczaczy, modyfikowany chemicznie lub enzymatycznie. To skrobia modyfikowana sprawia, że skyr jest bardziej chemiczny, niż ustawa przewiduje.

Są jeszcze barwniki i aromaty. Bo skyr truskawkowy ma być różowiutki, a jagodowy fioletowy. To prawda, że są naturalne, ale dla osób z alergiami to może być prawdziwa bomba. Więc jeśli chcesz kupić sobie skyr, to:

  • czytaj składy - im krótszy i prostszy, tym lepiej,
  • unikaj jogurtów smakowych - lepiej kupić naturalny i dorzucić owoce,
  • jak zobaczysz napis "fit", "protein", "light", odłóż na miejsce (w takim skyrze jest zazwyczaj cała tablica Mendelejewa).
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀