Trwa ładowanie...
skyr
Paulina Hermann
Dzisiaj, 15 maja 2025, 13:51

Kupujemy, bo myślimy, że jest zdrowy. Badania wykazały co innego

Istnieją produkty, które są wręcz świętym Graalem fit influencerek. Wydaje się, że są ultra zdrowe i do tego smaczne. Nic, tylko jeść! Niestety badania pokazują coś zupełnie innego. Czy to znaczy, że mamy rezygnować z jedzenia?

Skyr nie jest taki zdrowy, jak nam się wydajeSkyr nie jest taki zdrowy, jak nam się wydajeŹródło: Adobe Stock, fot: Studio M
d3mss3m
d3mss3m

Mam złą wiadomość dla zjadacz pewnego islandzkiego jogurtu (dla siebie też, bo skyr gości u mnie codziennie, na przykład jogo dodatek do omletów i naleśników). Choć na papierze wygląda jak białkowy superbohater z Islandii, w praktyce może się okazać zwykłym wilkiem w owczej skórze - tyle że w plastikowym kubeczku. O co chodzi? Okazuje się, że nie jest on taki zdrowy, jak nam się wydaje. Niektóre rodzaje są wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Czy skyr rzeczywiście jest najzdrowszym jogurtem?

Na pierwszy rzut oka: mało tłuszczu, dużo białka, "czysta" etykieta. No ideał. I faktycznie, oryginalny skyr to produkt wręcz obowiązkowy w diecie. Więc dlaczego naukowcy biją na alarm? Pozwól, że wyjaśnię ci to w najprostszy sposób. Tu nie chodzi o sam skyr, tu chodzi o to, co robią z nim niektórzy producenci. Wiele jogurtów, które są określane jako "tak zdrowe, że aż Królowa Elżbieta II by po nich zmartwychwstałą", ma okropny skład. Wyobrażasz sobie cukier albo pełno słodzików w fit produkcie? Niektóre marki wrzucają do skyru tony tych składników. Jest tego tyle samo, co w coli. Jedyna różnica jest taka, że w napoju nie ma białka, co stawia skyr w trochę lepszej pozycji.

d3mss3m

Wielu badaczy mówi, że słodziki są jeszcze gorsze. Aspartam i acesfulam K to jak Lord Voldemort i Sauron sztucznych słodzików. Jelitom robią dosłownie jesień średniowiecza, niszczą mikroflorę i mogą nawet doprowadzić na skraj cukrzycy typu 2. Niby nie mają kalorii, ale czy warto?

Jakie skyr kryje w sobie tajemnice?

Skyr ma być naturalnie gęsty dzięki technologii odcedzania serwatki. Ale to kosztuje czas, sprzęt i umiejętności. Więc co robią producenci? Dodają gumy, pektyny i skrobie, żeby udawać, że jogurt jest "gęsty i kremowy". Warto tu wspomnieć, że te składniki zostały uznane za bezpieczne, ale tak naprawdę nie są nam potrzebne do niczego. Najczęściej używane zagęszczacze to:

  • pektyna - do galaretki jak znalazł, do jogurtu średnio pasuje,
  • guma guar - niby fit, ale osobom wrażliwym może rozwalić jelia,
  • guma ksantowa - rodukt fermentacji bakterii. Używana do wszystkiego, od lodów po sosy,
  • mączka chleba świętojańskiego - naturalna, ale może narobić problemów z jelitami,
  • skrobia modyfikowana - to jest wręcz zbożowy Frankeinstein, najgorszy wśród zagęszczaczy, modyfikowany chemicznie lub enzymatycznie. To skrobia modyfikowana sprawia, że skyr jest bardziej chemiczny, niż ustawa przewiduje.

Są jeszcze barwniki i aromaty. Bo skyr truskawkowy ma być różowiutki, a jagodowy fioletowy. To prawda, że są naturalne, ale dla osób z alergiami to może być prawdziwa bomba. Więc jeśli chcesz kupić sobie skyr, to:

  • czytaj składy - im krótszy i prostszy, tym lepiej,
  • unikaj jogurtów smakowych - lepiej kupić naturalny i dorzucić owoce,
  • jak zobaczysz napis "fit", "protein", "light", odłóż na miejsce (w takim skyrze jest zazwyczaj cała tablica Mendelejewa).
d3mss3m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mss3m
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj