Kuleczki mielone w pysznym sosie
Pyszne małe kuleczki w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw to jest to, czego nam potrzeba w jesienny dzień. Danie podajemy z makaronem lub ryżem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki na mięsne kuleczki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczki chili
- 2 duże marchewki
- ½ kg fasoli szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
- sól
- szczypta chili
Przepis
- Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie robię okrągłe kotlety wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 25 minut w 180 st. C.
- Czosnek, cebulę obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję obraną z nasion, drobno pokrojoną papryczkę chili, obrane, pokrojone w słupki marchewki i umytą pokrojoną na mniejsze kawałki fasolę oraz umytą, obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę.
- Podlewam wodą, wlewam sos sojowy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Gotuję 15 minut aż warzywa zmiękną.
- Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną i łączę z upieczonymi kuleczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl