Kuchnia podlaska

Przysmaki tego regionu to potrawy charakterystyczne dla państw ościennych. Zwłaszcza Litwy, Ukrainy i Białorusi.

Kuchnia podlaska
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
3

Przysmaki tego regionu to potrawy charakterystyczne dla państw ościennych. Zwłaszcza Litwy, Ukrainy i Białorusi.

Do najbardziej znanych i często nagradzanych przysmaków należą potrawy z produktów mleczarskich, wędliniarskich, drobiarskich oraz warzywa i miody.

Przede wszystkim ziemniak

Najbardziej znana jest chyba babka ziemniaczana. Niezbyt skomplikowane danie przyrządzane z tartych ziemniaków, mąki, jaj, słoniny, boczku i grzybów. Polecamy serdecznie, bo chyba właśnie dzięki swojej prostocie danie to potrafi zdobyć podniebienia uznanych smakoszy. Często zamiast zapiekać ciasto wylane blaszce w piekarniku – smaży się je małymi porcjami na smalcu. Tak powstają placki ziemniaczane.

Tradycyjna potrawa białoruska przyrządzana powszechnie wyłącznie w tym rejonie Polski to kiszka ziemniaczana. Jest to masa ze startych ziemniaków wymieszana ze słoniną, boczkiem i przyprawami, a pieczona w jelicie wieprzowym. Innym daniem (popularnym także na Mazurach i praktycznie nieznanym w innych terenach Polski) są kartacze, czyli kluski robione z gotowanych i surowych ziemniaków z mięsnym farszem. Składem przypominają litewskie cepeliny lub pyzy z mięsem. Jednak od tych ostatnich są znacznie większe.

I to nie koniec podlaskich wariacji z surowymi ziemniakami w roli głównej. Są bowiem głównym składnikiem dania zwanego rejbak, czyli ciasta z tartych ziemniaków, kaszy, cebuli i słoniny.

Potem mięsa

Prawdziwym przysmakiem kuchni podlaskiej jest kasza podawana ze skwarkami oraz różnego rodzaju wędliny. Przykładem może być kindziuk litewski, czyli kawałki surowej lub podwędzonej szynki i słoniny. Jego nazwa pochodzi z języka litewskiego, a tradycyjnie wyrabiany jest na Suwalszczyźnie.

Godna polecenia jest także palcówka, czyli suszona kiełbasa wieprzowa i dziczyzna przyrządzana z dodatkiem np. sosu szyszkowego. Nie zapomnijmy także o kołdunach tatarskich – narodowej potrawie Tatarów polskich przyrządzanej w piątek lub w bajram (święto). Małe pierożki z surowym farszem mięsnym gotowane są na rosole. Palce lizać!

Ciasta z jajem

Podlaski sękacz zrobił prawdziwą furorę w całej Polsce. Przepis przywędrował na Podlasie z Litwy, gdzie nazywany jest „gałęziakiem” – od kształtu przypominającego pień drzewa z gałęziami. Ciekawy jest sposób jego wykonania. Ciasto nakłada się je na specjalne wałki i… piecze nad ogniem. Pod wpływem gorąca masa spływa i tworzy ostateczny kształt sękacza. To ciasto, do produkcji którego wykorzystuje się rekordową wprost liczbę jajek – nawet 60!

Mieszkańcy tego regionu raczą się też pampuchami (kluskami z ciasta drożdżowego gotowanymi na parze i podawanymi na słodko, np. z cukrem pudrem) i pierekaczewnikami (warstwowym ciastem nadziewanym serem, jabłkami lub mięsem).

Owoce przyrody

Kompot z suszonych śliwek czy polewka z gruszek to przepisy przekazywane na Podlasiu niemal z pokolenia na pokolenie. Produkuje się tutaj także owocowe likiery i nalewki. Ten region polski w doskonały sposób wykorzystał także owoce lasu. Smażone z cebulką lub duszone grzyby podawane są jako dodatek lub nadzienie do potraw. A nawiązując do tutejszych trunków – czy jest ktoś, kto nie zna żubrówki, czyli wódki z dodatkiem trawy rosnącej w Puszczy Białowieskiej?

mk

Babka ziemniaczana

Składniki:
2 kg surowych ziemniaków
30 dkg boczku
4 jajka
3/4 szkl. kaszy mannej
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
cebula
100 g oleju
sól
pieprz
bułka tarta

Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy skwarki. Potem zabieramy się za ziemniaki: po umyciu i obraniu ucieramy je na tarce razem z cebulą. Do tak powstałej masy dodajemy jajka, kaszę manną i skwarki wraz z tłuszczem. Dorzucamy do tego także ugotowane, wcześniej zmielone ziemniaki i olej. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasze ciasto na babkę gotowe! Teraz należy ją tylko upiec. Masę wlewamy na wysmarowaną olejem prostokątną blaszkę (można ją obsypać tartą bułką). Wierzch babki dobrze jest polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni przez około godzinę (przed podaniem babkę dobrze jest sprawdzić, czy nie jest w środku zbyt mokra).

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne