Kuchnia podlaska

Przysmaki tego regionu to potrawy charakterystyczne dla państw ościennych. Zwłaszcza Litwy, Ukrainy i Białorusi.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przysmaki tego regionu to potrawy charakterystyczne dla państw ościennych. Zwłaszcza Litwy, Ukrainy i Białorusi.

Do najbardziej znanych i często nagradzanych przysmaków należą potrawy z produktów mleczarskich, wędliniarskich, drobiarskich oraz warzywa i miody.

Przede wszystkim ziemniak

Najbardziej znana jest chyba babka ziemniaczana. Niezbyt skomplikowane danie przyrządzane z tartych ziemniaków, mąki, jaj, słoniny, boczku i grzybów. Polecamy serdecznie, bo chyba właśnie dzięki swojej prostocie danie to potrafi zdobyć podniebienia uznanych smakoszy. Często zamiast zapiekać ciasto wylane blaszce w piekarniku – smaży się je małymi porcjami na smalcu. Tak powstają placki ziemniaczane.

Tradycyjna potrawa białoruska przyrządzana powszechnie wyłącznie w tym rejonie Polski to kiszka ziemniaczana. Jest to masa ze startych ziemniaków wymieszana ze słoniną, boczkiem i przyprawami, a pieczona w jelicie wieprzowym. Innym daniem (popularnym także na Mazurach i praktycznie nieznanym w innych terenach Polski) są kartacze, czyli kluski robione z gotowanych i surowych ziemniaków z mięsnym farszem. Składem przypominają litewskie cepeliny lub pyzy z mięsem. Jednak od tych ostatnich są znacznie większe.

I to nie koniec podlaskich wariacji z surowymi ziemniakami w roli głównej. Są bowiem głównym składnikiem dania zwanego rejbak, czyli ciasta z tartych ziemniaków, kaszy, cebuli i słoniny.

Potem mięsa

Prawdziwym przysmakiem kuchni podlaskiej jest kasza podawana ze skwarkami oraz różnego rodzaju wędliny. Przykładem może być kindziuk litewski, czyli kawałki surowej lub podwędzonej szynki i słoniny. Jego nazwa pochodzi z języka litewskiego, a tradycyjnie wyrabiany jest na Suwalszczyźnie.

Godna polecenia jest także palcówka, czyli suszona kiełbasa wieprzowa i dziczyzna przyrządzana z dodatkiem np. sosu szyszkowego. Nie zapomnijmy także o kołdunach tatarskich – narodowej potrawie Tatarów polskich przyrządzanej w piątek lub w bajram (święto). Małe pierożki z surowym farszem mięsnym gotowane są na rosole. Palce lizać!

Ciasta z jajem

Podlaski sękacz zrobił prawdziwą furorę w całej Polsce. Przepis przywędrował na Podlasie z Litwy, gdzie nazywany jest „gałęziakiem” – od kształtu przypominającego pień drzewa z gałęziami. Ciekawy jest sposób jego wykonania. Ciasto nakłada się je na specjalne wałki i… piecze nad ogniem. Pod wpływem gorąca masa spływa i tworzy ostateczny kształt sękacza. To ciasto, do produkcji którego wykorzystuje się rekordową wprost liczbę jajek – nawet 60!

Mieszkańcy tego regionu raczą się też pampuchami (kluskami z ciasta drożdżowego gotowanymi na parze i podawanymi na słodko, np. z cukrem pudrem) i pierekaczewnikami (warstwowym ciastem nadziewanym serem, jabłkami lub mięsem).

Owoce przyrody

Kompot z suszonych śliwek czy polewka z gruszek to przepisy przekazywane na Podlasiu niemal z pokolenia na pokolenie. Produkuje się tutaj także owocowe likiery i nalewki. Ten region polski w doskonały sposób wykorzystał także owoce lasu. Smażone z cebulką lub duszone grzyby podawane są jako dodatek lub nadzienie do potraw. A nawiązując do tutejszych trunków – czy jest ktoś, kto nie zna żubrówki, czyli wódki z dodatkiem trawy rosnącej w Puszczy Białowieskiej?

mk

Babka ziemniaczana

Składniki:
2 kg surowych ziemniaków
30 dkg boczku
4 jajka
3/4 szkl. kaszy mannej
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
cebula
100 g oleju
sól
pieprz
bułka tarta

Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy skwarki. Potem zabieramy się za ziemniaki: po umyciu i obraniu ucieramy je na tarce razem z cebulą. Do tak powstałej masy dodajemy jajka, kaszę manną i skwarki wraz z tłuszczem. Dorzucamy do tego także ugotowane, wcześniej zmielone ziemniaki i olej. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasze ciasto na babkę gotowe! Teraz należy ją tylko upiec. Masę wlewamy na wysmarowaną olejem prostokątną blaszkę (można ją obsypać tartą bułką). Wierzch babki dobrze jest polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni przez około godzinę (przed podaniem babkę dobrze jest sprawdzić, czy nie jest w środku zbyt mokra).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje