Kryzysowa chałka bez drożdży. Puszysta i wyrośnięta
Pani Weronika podzieliła się z nami poprzez dziejesie.wp.pl przepisem na chałkę bez drożdży "Prezentowane ciasto to idealna alternatywa dla ciasta drożdżowego. Drożdże to dzisiaj towar deficytowy i nie wiadomo kiedy sytuacja wróci do normy dlatego myślę, że prezentowany przepis jest jak najbardziej na czasie" - pisze nasza użytkowniczka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. **
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Skleić ruloniki górą i spleść warkocz. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 st. C przez 35 minut do zrumienienia.