Trwa ładowanie...
d2vlpf7
09-04-2020 10:56

Kryzysowa chałka bez drożdży. Puszysta i wyrośnięta

Przepis

Pani Weronika podzieliła się z nami poprzez dziejesie.wp.pl przepisem na chałkę bez drożdży "Prezentowane ciasto to idealna alternatywa dla ciasta drożdżowego. Drożdże to dzisiaj towar deficytowy i nie wiadomo kiedy sytuacja wróci do normy dlatego myślę, że prezentowany przepis jest jak najbardziej na czasie" - pisze nasza użytkowniczka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. **

d2vlpf7
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 150 g białego serka (np. Almette)
  • 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe na posypkę
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
Przepis

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Skleić ruloniki górą i spleść warkocz. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 st. C przez 35 minut do zrumienienia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kryzysowa chałka bez drożdży. Puszysta i wyrośnięta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vlpf7
d2vlpf7
d2vlpf7
d2vlpf7
Więcej tematów
d2vlpf7