Krupnik kujawski z grzybami
Krupnik to jedna z klasycznych polskich zup, niestety dziś nieco zapomniana. Szkoda, bo to bardzo wartościowa i smaczna potrawa. Wypróbujcie koniecznie warmińską wersję krupniku z dodatkiem suszonych grzybów. Więcej pysznych pomysłów z różnych regionów Polski znajdziecie w książce "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do garnka z wodą włóż mięso oraz wypłukane, pokrojone grzyby i włoszczyznę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i gotuj całość do momentu, kiedy mięso i warzywa będą miękkie.
- Następnie wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
- Z warzyw możesz zrobić sałatkę. Kaszę opłucz pod zimną wodą, dodaj do zupy i dopraw solą.
- Kiedy kasza będzie miękka, zabiel zupę śmietaną i gotuj jeszcze przez chwilę. Udekoruj natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl