Krupnik kujawski z grzybami
Krupnik to jedna z klasycznych polskich zup, niestety dziś nieco zapomniana. Szkoda, bo to bardzo wartościowa i smaczna potrawa. Wypróbujcie koniecznie warmińską wersję krupniku z dodatkiem suszonych grzybów. Więcej pysznych pomysłów z różnych regionów Polski znajdziecie w książce "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 250 g żeberek wieprzowych
- 250 g mięsa wołowego z kością
- 2 l wody
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 20 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1/2 małego pora
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 150 ml śmietany 18 proc.
- sól, pieprz czarny mielony
- natka pietruszki do podania
- Do garnka z wodą włóż mięso oraz wypłukane, pokrojone grzyby i włoszczyznę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i gotuj całość do momentu, kiedy mięso i warzywa będą miękkie.
- Następnie wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
- Z warzyw możesz zrobić sałatkę. Kaszę opłucz pod zimną wodą, dodaj do zupy i dopraw solą.
- Kiedy kasza będzie miękka, zabiel zupę śmietaną i gotuj jeszcze przez chwilę. Udekoruj natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze