Trwa ładowanie...
d46fqm1
d46fqm1

Kruche ciasteczka z marmoladą jak u babci

Przepis
3.4
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
d46fqm1
Kruche ciasteczka z marmoladą jak u babci
Shutterstock
Kruche ciasteczka z marmoladą jak u babci
Składniki
  • 1 i 1/4 kostki masła (250 g),
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 3 żółtka, marmolada.
Przepis

Miękkie masło podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj przesianą przez sito mąkę oraz cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Wszystkie składniki zagnieć na ciasto, a kiedy będzie gotowe uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na dosyć gruby placek i przy pomocy foremki, szklanki lub literatki wykrawaj kółeczka, które następnie poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym, jeszcze nieupieczonym ciasteczku, zrób wgłębienie i wypełnij je marmoladą. Ciasteczka piecz w 200 stopniach nie dłużej niż przez 20 min - dopóki nie staną się złociste. Kiedy ciasteczka są już upieczone, przełóż je na kratkę by wystygły. I pyszne ciasteczka z marmoladą gotowe – możesz je zajadać. Smacznego!

Kruche ciasteczka z marmoladą jak u babci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
1
Share
d46fqm1
d46fqm1
d46fqm1

d46fqm1
d46fqm1
d46fqm1