Królik w śmietanie według receptury z 1910 roku. Zdrowe, wyśmienite mięso

Królik, dziś niedoceniane mięso, jeszcze przed wojną wiodło prym na polskich stołach. To chude, białe mięso najlepiej zarumienić na rozpalonym maśle, aby stworzyła się brązowa skórka. Potem duszone w jarzynach, ziołach, w winie, z wywarem warzywnym, zyskuje miękką konsystencję. Całość zaprawiona śmietaną stworzy pyszny sos z mięsem w roli głównej. Danie z królika w tej postaci jest wdzięczne, ponieważ w zasadzie "robi się samo". Nasza rola polega na czekaniu i pilnowaniu, aby się nie przypalił. Sprawdzony przepis Marii Ochorowicz-Monatowej odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Królik w śmietanie według receptury z 1910 roku. Zdrowe, wyśmienite mięsoKrólik w śmietanie według receptury z 1910 roku. Zdrowe, wyśmienite mięso
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 1 królik
  • 5 szalotek
  • 1 marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • 350 ml wywaru warzywnego
  • 150 ml białego wina
  • Pęczek koperku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • Kropla oleju rzepakowego
  • 200 ml śmietany 18 proc.

Przepis

Królika myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. W brytfance rozgrzewamy masło z kroplą oleju (dodatek oleju sprawi, że masło nie będzie się przypalało). Wykładamy kawałki królika i rumienimy je z każdej strony na mocnym ogniu. Skórka powinna być brązowa. Zajmie to ok. 7 minut z każdej strony. Na koniec wlewamy wino, przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 5 minut.
Do królika dodajemy pokrojone jarzyny: szalotki przekrojone wzdłuż na połówki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną na talarki. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Ponownie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień, aby był leciutki i mało intensywny. Królika dusimy w ten sposób przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzamy raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco płynu. Najwyżej trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień.
Kiedy królik jest już miękki, to wyjmujemy go z brytfanki, a do sosu wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy pokrojony koperek. To jest ten moment, kiedy można przyprawić sos: dodać ewentualnie więcej pieprzu albo soli. Wkładamy ponownie królika i przykrywam na ok. 5 minut. Gotowe. Królika w śmietanie lubię podawać z puree ziemniaczanym i lekką sałatą.
Zobacz także: rozgrzewająca zupa z dyni

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle