Trwa ładowanie...
d3rdagf
18-03-2013 13:49

Królik duszony w śmietanie

Przepis
3.3
(32 głosy)
Oceń:
d3rdagf
Składniki
  • 1 tuszka królika
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • Ok. 1,5 szklanki wody
  • Olej lub klarowane masło do smażenia
  • Sól
Przepis

Czosnek kroimy w paski i szpikujemy nim umyta tuszkę króliczą (robimy w mięsie nacięcia i wtykamy w nie czosnek). Nacieramy mięso solą i słodką papryką. Układamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.

Na głębokiej patelni podgrzewamy sklarowane masło bądź olej i podsmażamy królika po kilka minut z każdej strony. Następnie podlewamy mięso wodą (początkowo około pół szklanki, stopniowo dolewając płynu ? należy uważać, by woda nie wyparowała z mięsa), przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Trwa to około 2 godzin (czas duszenia zależy od wielkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietankę i chwilę podgrzewamy, aby objętość płynu nieco się zmniejszyła. Podajemy porcje mięsa polane sosem, z bagietką bądź puree ziemniaczanym.

Podziel się opinią

4
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf