Królik duszony w śmietanie
- 1 tuszka królika
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- Ok. 1,5 szklanki wody
- Olej lub klarowane masło do smażenia
- Sól
Czosnek kroimy w paski i szpikujemy nim umyta tuszkę króliczą (robimy w mięsie nacięcia i wtykamy w nie czosnek). Nacieramy mięso solą i słodką papryką. Układamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
Na głębokiej patelni podgrzewamy sklarowane masło bądź olej i podsmażamy królika po kilka minut z każdej strony. Następnie podlewamy mięso wodą (początkowo około pół szklanki, stopniowo dolewając płynu ? należy uważać, by woda nie wyparowała z mięsa), przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Trwa to około 2 godzin (czas duszenia zależy od wielkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietankę i chwilę podgrzewamy, aby objętość płynu nieco się zmniejszyła. Podajemy porcje mięsa polane sosem, z bagietką bądź puree ziemniaczanym.
Podziel się opinią
Komentarze