Królik duszony w śmietanie

Obraz

Składniki

  • 1 tuszka królika
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • Ok. 1,5 szklanki wody
  • Olej lub klarowane masło do smażenia
  • Sól

Przepis

Czosnek kroimy w paski i szpikujemy nim umyta tuszkę króliczą (robimy w mięsie nacięcia i wtykamy w nie czosnek). Nacieramy mięso solą i słodką papryką. Układamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.

Przepis

Na głębokiej patelni podgrzewamy sklarowane masło bądź olej i podsmażamy królika po kilka minut z każdej strony. Następnie podlewamy mięso wodą (początkowo około pół szklanki, stopniowo dolewając płynu ? należy uważać, by woda nie wyparowała z mięsa), przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Trwa to około 2 godzin (czas duszenia zależy od wielkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietankę i chwilę podgrzewamy, aby objętość płynu nieco się zmniejszyła. Podajemy porcje mięsa polane sosem, z bagietką bądź puree ziemniaczanym.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇